Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Konflikt Japonska a Číny: Je ním súostrovie Senkaku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Niekoľko japonských nacionalistov priplávalo dnes na jeden z ostrovov Senkaku v Juhočínskom mori, na ktoré si nárokuje aj Čína.

Desiati členovia skupiny z viac ako 100 japonských nacionalistov, ktorí sa priplavili na lodiach k súostroviu, doplávalo na breh jedného z ostrovov a mávalo japonskými vlajkami. Neďaleko boli tri lode japonskej pobrežnej stráže, uviedol reportér agentúry Reuters, ktorý bol na jednej z lodí.

"Ilegálne správanie japonských pravičiarov narušilo čínsku územnú zvrchovanosť," píše sa v reakcii čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré vyjadrilo ostrý protest japonskému veľvyslancovi v Číne.

Čínske ministerstvo sa 15. augusta sťažovalo na postup japonských úradov v súvislosti so zatknutím piatich čínskych aktivistov, ktorí v ten deň priplávali na ostrovy Senkaku, v čínštine nazývané Tiao-jü.

Aktivisti z Hongkongu sa na rybárskej lodi plavili k sporným ostrovom, v čom sa im však snažila zabrániť japonská pobrežná stráž. Skupina chcela pri ostrovoch loviť ryby, a tým proklamovať čínske nároky na Tiao-jü. Aktivisti uskutočnili svoju akciu v deň, keď si Japonsko pripomenulo 67. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu