Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ukrajina vydá Rusku muža: Plánoval atentát na Putina!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský odvolací súd dnes rozhodol, že vydá na trestné stíhanie do Ruska muža, podozrivého z prípravy atentátu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Súd zamietol odvolanie obhajoby a potvrdil pôvodné rozhodnutie ukrajinskej generálnej prokuratúry o extradícii Adama Osmajeva. Proti verdiktu už nie je možné podať odvolanie.

Medzinárodne hľadaného militanta Osmajeva zatkli začiatkom januára v ukrajinskom čiernomorskom prístave Odesa. Po niekoľkotýždňovom výsluchu sa priznal, že spoločne s ďalšími dvoma zadržanými komplicmi plánoval spáchať v Moskve atentát na Putina krátko po jeho víťazstve v marcových prezidentských voľbách.

Teroristi boli údajne napojení na známeho čečenského povstaleckého vodcu Doku Umarova. Osmajev po zatknutí spolupracoval s ukrajinskými vyšetrovateľmi v snahe vyhnúť sa hroziacemu vydaniu do Ruska.

Zamýšľaný atentát bol podľa vyšetrovateľov len v prípravnej fáze a nijako neohrozil Putinovu bezpečnosť. Skupina údajne plánovala zavraždiť aj prokremeľského čečenského lídra Ramzana Kadyrova.

Podľa kritikov Kremľa žiadne sprisahanie v skutočnosti neexistovalo a jeho "odhalenie" malo iba posilniť popularitu Vladimira Putina pred prezidentskými voľbami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu