Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ropnú veľmoc zmieta politická kríza: Vláda v Kuvajte podala demisiu!

Kuvajt je šiestym najväčším vývozcom ropy na svete
Kuvajt je šiestym najväčším vývozcom ropy na svete

KUVAJT - Kuvajtská vláda podala dnes demisiu do rúk emira Sabáha Ahmada Džábira Sabáha. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako kuvajtský ústavný súd anuloval februárové parlamentné voľby, v ktorých získala väčšinu opozícia.

 V Kuvajte, ktorý je šiestym najväčším vývozcom ropy na svete, sa za ostatných niekoľko rokov vystriedalo minimálne sedem vlád.

Najnovšie odstúpenie kabinetu prehĺbilo politickú krízu v krajine, ktorá sa aj vďaka svojmu štedrému sociálnemu systému zatiaľ vyhla veľkým prejavom nespokojnosti - na rozdiel od niektorých iných arabských krajín, kde došlo k zvrhnutiu ich lídrov. Kuvajtský ústavný súd minulý týždeň vyhlásil za neplatné posledné parlamentné voľby, v ktorých vo februári zvíťazila opozícia vedená islamistami.

Súd súčasne nariadil rozpustenie súčasného parlamentu a povolal späť poslancov parlamentu zvolených v predchádzajúcich voľbách v roku 2009, ktorí boli ústretovejší voči vláde. Viac ako polovica poslancov sa na protest proti anulovaniu volieb vzdala svojich mandátov. Niektorí investori dúfali, že stredajšie rozhodnutie súdu ukončí politickú patovú situáciu, keď opozíciou kontrolovaný parlament odďaľoval potrebné ekonomické reformy a zdržiaval dôležité rozvojové projekty.

Všetky kľúčové záležitosti v Kuvajte kontroluje vládnuca rodina Sabáhovcov. Parlament však patrí k málu volených inštitúcií, ktoré sa otvorene stavajú proti vedeniu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu