Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Známy rebel z europarlamentu úraduje: Chce rozbiť euro!

Nigel Farage má jasnú predstavu o eure
Nigel Farage má jasnú predstavu o eure (Zdroj: YouTube)

BRUSEL/BRATISLAVA - Líder britských euroskeptikov a poslanec EP Nigel Farage je známy svojím odporom voči únii, čo dáva patrične najavo aj na pôde europarlamentu. Najnovšie zabŕdol do témy odchodu Grécka z eurozóny a nechal sa počuť, že všetky reči o jeho zotrvaní sú mylné a žiadna katastrofa by sa nekonala.

"Sme uprostred hospodárskej a stále viac aj humanitárnej krízy, a napriek tomu tu nie je predseda komisie Barroso. Samozrejme nie je tu ani Herman von Rompuy. Ale na tom nezáleží, pretože oni aj tak nie sú pripravení načúvať akejkoľvek debate alebo argumentácii," zabŕdol Farage hneď po udelení slova do predsedu Európskej komisie a stáleho predsedu Európskej rady s tým, že títo dvaja politici sú pre sen o Spojených štátoch európskych schopní spáchať ekonomickú samovraždu celého kontinentu.

Podľa neho euro, ktoré malo podporiť rast a tvorbu pracovných miest, pôsobí kontraproduktívne a aktívne ich ničí. Navrhnuté opatrenia preto pôsobia ako lieky, ktoré zabíjajú pacienta a zvyšujú dávku šialenstva. "A nepočúvajte tých, ktorí vám hovoria, že jedinou alternatívou pre Grécko je zostať v eurozóne. Každý to presadzuje. David Cameron a všetci ostatní politici hovoria, že musíme udržať Grécko v eurozóne. Pokiaľ odíde, spadne nám nebo na hlavu. Nespadne! Bude nasledovať niekoľko ťažkých týždňov a potom sa veci utrasú," rozvinul Farage svoju predstavu s odvolaním sa na následný boom turizmu a návrat investícií a inovácií do krajiny.

"Musíme si uvedomiť, že sme urobili strašnú chybu. (...) Naši politici sú príliš ľahostajní, aby počúvali a starali sa. Musíme rozbiť euro, musíme obnoviť demokraciu, musíme obnoviť ľudskú dôstojnosť, musíme ignorovať pánov Barossa a van Rompuya. Ukázalo sa, že nemajú pravdu. Musíme ľuďom poskytnúť nádej," apeloval Farage na zhromaždených europoslancov, za čo sa mu dostalo potlesku.

Na otázku gréckeho europoslanca Georgiosa Papanikolaoua, aké by malo vystúpenie z eurozóny následky na staronovú menu drachmu, Farage uviedol, že by bola 50-60 % nižšie, než jej súčasná hodnota v eurách. Stanovenie fixného kurzového režimu však neodporúča, pretože to ani v minulosti neprinieslo nič dobré. "Ale poviem vám, čo by to Grécku dalo. Grécku by to dalo šancu, pretože pokiaľ zostanete uväznení v eure, budete doslova zničení," uzavrel Farage svoj preslov.

Farage o rozbití eura

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu