Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svedok o Breivikovom zverstve: Z krvavých úst som vypľúval zuby!

Harald Fosker svedčil na súde
Harald Fosker svedčil na súde (Zdroj: TASR)

OSLO - V procese s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom vypovedali dnes svedkovia bombového útoku v Oslo, ktorý si vlani v júli vyžiadal osem životov a vyše 200 zranených. Breivik čelí obvineniam z odpálenia nálože vo vládnej štvrti nórskej metropoly a zo zastrelenia 69 ľudí na neďalekom ostrove Utöya.

Spomedzi svedkov vystúpil ako prvý Harald Fosker, ktorý 22. júla 2011 zažil výbuch vo svojej kancelárii. Dostal silný zásah do tváre a hneď si pomyslel, že by mohlo ísť o teroristický útok.

"Neodvážil som sa pohnúť, keďže som sa obával, či nie je poškodená dlážka. Ležal som tam, vypľúval zuby a volal o pomoc," uviedol 67-ročný Fosker, ktorý pri explózii utrpel zranenia tváre, hlavy a zubov. Okrem iného mal zlomenú sánku a početné zranenia očí, v dôsledku ktorých sa mu podstatne zhoršil zrak. Breivik podľa expertov pri útoku použil 950-kilogramovú nálož vyrobenú z umelého hnojiva, nafty a olova.

Po skončení jeho svedectva pojednávanie súdu nakrátko prerušili pre problémy z televíznym prenosom procesu do ďalších 17 súdnych miestností po celom Nórsku.

Tisíce ľudí sa dnes majú zúčastniť v Osle na demonštrácii za mier a ľudskú spolupatričnosť v blízkosti budovy súdu, kde prebieha proces s atentátnikom. Účastníci protestu plánujú pochytať sa za ruky a spoločne zaspievať detskú pieseň "Deti dúhy". Práve túto skladbu Breivik neznáša a pohŕda ňou, pretože ju považuje za prostriedok vymývania mozgov a jej interpreta, nórskeho folkového speváka Lillebjörna Nilsena, za marxistu infiltrovaného do kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu