Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tínedžer zrazil muža, lebo bol černoch, dostal doživotie

Deryl Dedmon
Deryl Dedmon (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Tínedžer-beloch z amerického štátu Mississippi sa v stredu priznal k tomu, že nákladným autom prešiel a usmrtil muža, lebo bol černoch. Dostal za to doživotné väzenie a predsedajúci sudca uviedol, že jeho zločin zanechal "veľkú škvrnu" na povesti štátu na juhu USA.

Devätnásťročný Deryl Dedmon dostal dva súbežné tresty doživotného odňatia slobody za rasovo motivovanú vraždu 49-ročného Jamesa Craiga Andersona, ktorý zomrel po tom, čo ho vlani zbili a prešli vozidlom na parkovisku pri moteli.   

Dedmonovo priznanie, že zabil Andersona pre jeho rasu, zdvojnásobilo tínedžerov trest, ako to prikazuje zákon štátu Mississippi v prípade zločinu z nenávisti.

"Bol som mladý. Bol som hlúpy. Bol som ignorant," povedal Dedmon počas súdneho pojednávania v Jacksone, hlavnom meste štátu. "Bol som plný nenávisti," dodal.

Anderson, zamestnanec u výrobcu áut značky Nissan, sa 26. júna 2011 vracal pred svitaním k svojmu autu na parkovisku pri moteli, keď k nemu pristúpila skupina dospievajúcich belochov.

Tínedžeri popíjali alkohol na narodeninovom večierku a do Jacksonu sa priviezli osobitne kvôli tomu, aby obťažovali Afroameričanov. Uviedol to zástupca okresného prokurátora.

Skupina fyzicky Andersona napadla a Dedmon po ňom úmyselne prešiel svojím nákladným autom Ford F-250. Anderson na mieste zomrel.

Dedmon počas útoku kričal "Biela moc!", dodal zástupca prokurátora.

Mississippi má minulosť poznamenanú rasovými konfliktami a zločinmi. Od 60. rokov minulého storočia je terčom kritiky aktivistov za ľudské a občianske práva. V tomto štáte mala desaťročia popredné postavenie smutne známa rasistická organizácia Ku Klux Klan a jej zvyšky tam dodnes existujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu