Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Nevestu kráľovnej Alžbety II. vyzývajú, aby vrátila darované šperky

Kate Middelton, Prince William a Sophie z Wessexu
Kate Middelton, Prince William a Sophie z Wessexu

LONDÝN - Bývalý šéf britskej diplomacie Denis MacShane vyzval grófku z Wessexu Sophie, manželku Charlesovho najmladšieho brata Edwarda, aby sa vzdala klenotov, ktoré jej daroval bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa.

Výťažok z prípadného predaja šperkov by grófka podľa bývalého ministra zahraničných vecí MacShanea mala darovať obetiam zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom v Bahrajne, malom arabskom ostrovnom štáte.

Nevesta panovníčky Alžbety II. Sofia navštívila Bahrajn vlani v decembri. Pri tejto príležitosti dostala dve súpravy šperkov od bahrajnského kráľa, ktorý je členov menšinovej sunnitskej dynastie.

"Vzhľadom na znepokojivé utrpenie a útlak bahrajnského ľudu by bolo úctyhodným gestom, keby grófka z Wessexu dala šperky do dražby a výťažok z nej by venovala obetiam bahrajnského režimu," citovali MacShanea noviny Daily Mail.

Zásah bezpečnostných jednotiek Bahrajnu proti demonštrantom prevažne z radov väčšinových šiitov si vyžiadal podľa organizácií sledujúcich dodržiavanie ľudských práv najmenej 40 obetí.

Pre nepokoje v ostrovnom štáte Perzského zálivu sa bahrajnský korunný princ nezúčastnil v apríli na svadbe princa Williama s Kate Middletonovou, vojvodkyňou z Cambridgeu.

Ako v súvislosti s výzvou uviedla tlačová agentúra DPA, dary, ktoré dostanú členovia britskej kráľovskej rodiny na oficiálnych návštevách, nie sú ich vlastníctvom, ale putujú do kráľovskej zbierky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu