Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Európa sa spamätáva z orkánu, Rusko trápia silné mrazy

Následky orkánu Andrea v Belgicku Zobraziť galériu (4)
Následky orkánu Andrea v Belgicku (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VIEDEŇ/MOSKVA - Západná a stredná Európa sa dnes spamätáva po štvrtkovom údere orkánu Andrea, ktorý ničivo zasiahol najmä Nemecko a Benelux. V noci na dnešok síce búrka so silným vetrom vyčíňala na pobreží Severného mora a stúpajúca hladina vody zastavila lodnú dopravu na Meuse, inak ale Nemci zažili po dvoch dňoch prvú pokojnejšiu noc.

Počasie trápi aj východ Ruska, kde udreli arktické mrazy a teploty tam ani cez deň nestúpajú nad mínus 39 stupňov Celzia.
   
Aj keď v Nemecku predpovedali meteorológovia na dnešok ešte veľmi búrlivú noc, orkán nakoniec žiadne väčšie škody nespôsobil. V pobrežných mestách Hamburg a Brémy, ktoré sa pripravovali na veľkú prílivovú vlnu, voda zaplavila len nízko položené miesta. Napríklad v Hamburgu sú pod vodou niektoré časti prístavu, na rybom trhu stojí voda vo výške 1,25 metra.
   
Orkán Andrea tiež zastavil dopravu na riekach Moselle a Saar. Hladina oboch riek kvôli intenzívnemu dažďu stúpla nad stanovenú hranicu. Moselle v Trier vystúpila na viac než osem metrov a lode nesmú jazdiť v úseku medzi luxemburskými hranicami a mestom Koblenz, uzávierka potrvá pravdepodobne dva dni.
   
V Holandsku stúpajúca voda vyhnala z domovov osem stoviek ľudí, ktorí museli byť na severe krajiny preventívne evakuovaní kvôli hroziacemu pretrhnutiu hrádze.
   
Silný vietor zasiahol vo štvrtok a v noci na piatok i Česko, najviac to pocítili ľudia na horách, fúkalo ale i v nižších polohách. Problémy búrka spôsobila aj na Slovensku - dopravu tu počasie ovplyvňuje aj dnes, desiatky tisíc domácností sú stále bez prúdu.
   
Orkán navyše priniesol sneh, čo potvrdzujú aj správy z Rakúska, kde dnes na mnohých vyššie položených miestach v Alpách vyhlásili stav lavínového nebezpečenstva. Napríklad na hraniciach Rakúska a Švajčiarska napadlo až 60 centimetrov nového snehu, pol metra snehovej pokrývky pribudlo aj vo východnom Tirolsku, a horská služba preto odporúča, aby sa lyžiari držali len na značených zjazdovkách a nejazdili do voľného terénu.
   
Sneh znepríjemňuje život rakúskym vodičom, a to najmä na brennerskej diaľnici medzi Innsbruckom a Brennerskom priesmykom. Dnes tam cestári nasadili 270 snežných pluhov a sypače.
   
Orkán zaznamenali aj v južnejších oblastiach, napríklad v severnom a strednom Taliansku, kde vietor spôsobil hlavne problémy v doprave. Ešte dnes sa vykoľajil kvôli popadanými stromom vlak v blízkosti mesta Lucca, napísala agentúra ANSA.
   
Zima naplno zasiahla aj východ Ruska, kde podľa agentúry ITAR-TASS panujú arktickej teploty okolo mínus 45 stupňov Celzia. Úrady na Kamčatke vydali varovanie, aby deti ani starí ľudia nevychádzali von. Podľa meteorológov bude vlna silných mrazov trvať najmenej do nedele a teploty by mohli klesnúť aj pod mínus 50 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu