Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Škandál s implantátmi pokračuje: Chybné majú byť aj umelé semenníky!

Implantáty semenníkov
Implantáty semenníkov (Zdroj: medgadget.com)

PARÍŽ - Francúzska spoločnosť Poly Implant Prothese (PIP) vyrábala z nekvalitného gélu implantáty aj pre mužov, ktorým tak zrejme tiež hrozia zdravotné problémy. Uviedol to dnes denník Le Parisien s odvolaním sa na bývalých zamestnancov firmy.

V mnohých krajinách sveta zakázali prsné implantáty PIP po tom, čo vo Francúzsku popraskali asi tisícke žien. Ukázalo sa, že pri ich výrobe bol namiesto zdravotníckych materiálov použitý lacný priemyselný silikón.

Rovnaký potenciálne chybný silikón sa používal aj pri výrobe protéz semenníkov, falošných prsných svalov či implantátov pre sedacie svaly u mužov. "To by mohlo vyvolať zdravotné problémy u niektorých užívateľov," citoval francúzsky denník jedného z bývalých pracovníkov PIP.

Francúzska vláda pred Vianocami pripustila závadnosť niektorých prsných implantátov už zaniknutej spoločnosti a odporučila asi 30-tisícom žien, aby si ich nechali odstrániť.

Protézy semenníkov sa podľa Le Parisien používajú najmä pri operáciách mužov, ktorí prišli o semenníky v dôsledku rakoviny alebo ich mali od narodenia nejako zdeformované. O implantáty pre prsné svaly a zadok sa klienti zaujímajú z estetických dôvodov.

Produkcia mužských PIP implantátov bola podľa denníka určená hlavne pre zahraničie. "Vo Francúzsku spoločnosť nahlásila len výrobu prsných implantátov. My máme prehľad iba o tom, čo sa vyrába na našom území," uviedla Francúzska asociácia pre dohľad nad liekmi (AFSSAPS).

Niektorí klienti spoločnosti PIP už na ňu podali žalobu. Firma však zanikla ešte v roku 2010 a bude ťažké dokazovať jej pracovníkom prípadnú vinu. Mnohé žaloby preto smerujú proti klinikám, ktoré chybné implantáty použili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu