Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Správa o stave sveta: Sme na tom lepšie, ako sa zdá!

Napriek pozitívnej správe vo svete vládne nespokojnosť. Demonštrácie bývajú na dennom poriadku.
Napriek pozitívnej správe vo svete vládne nespokojnosť. Demonštrácie bývajú na dennom poriadku.

PRAHA - Hrozba prehĺbenia ekonomickej krízy v Európe a posilňovanie extrémistických síl vo svete neveští nič dobré. Napriek tomu je stav sveta z pohľadu ľudskej civilizácie priaznivý a oproti minulosti oveľa lepší. Tvrdí to aspoň celková správa o pokroku, ktorú zverejnil americký denník Christian Science Monitor.

Svet nie je podľa denníka zďaleka dokonalý, stále existujú oblasti ovládané tyranmi alebo radikálmi, kde je základným argumentom nabitý kalašnikov. V mnohých krajinách nemajú milióny ľudí prístup k pitnej vode a potravinám či liekom, napriek tomu je situácia v základných parametroch, ktoré dokazujú štatistiky OSN a Svetovej banky, oveľa lepšia ako predtým.

Viac vojen a konfliktov skončilo, ako začalo, a počet ich obetí v porovnaní s rokom 1940 klesol o 90 percent. Nejde pritom len o boje veľkých armád, ale aj občianske konflikty.

Pred jedenástimi rokmi vytýčilo OSN strategický cieľ znížiť mieru chudoby vo svete na polovicu. Podľa Svetovej banky je tento cieľ už z 80 percent naplnený a životná úroveň v rozvojových krajinách skutočne v uplynulých rokoch stúpala.

Počet ľudí žijúcich v biede za menej než 1,25 dolára na deň má v roku 2015 klesnúť na 883 miliónov. Ešte v roku 2005 to bolo 1,4 miliardy a v roku 1990 1,8 miliardy. OSN zároveň potvrdzuje, že na vzostupe sú rozvojové krajiny aj v štatistikách, ktoré dokumentujú šírenie gramotnosti alebo znižovanie počtu hladujúcich ľudí.

Ďalším parametrom, ktorý sledovala aj Svetová banka, je postavenie žien v spoločnosti. To sa zlepšuje tak v absolútnych číslach, ako aj vo vzťahu k postaveniu mužov v spoločnosti. Lepšie sú na tom samozrejme rozvinuté krajiny, ale pokrok bol zaznamenaný aj v rozvojovom svete.

Ženy tak v súčasnosti predstavujú 40 percent celosvetovej pracovnej sily, v poľnohospodárstve je to dokonca o tri percentá viac. Predovšetkým však ženy a dievčatá celosvetovo tvoria viac než polovicu univerzitných študentov. To je však dané nepomerne vyšším počtom škôl univerzitného typu v rozvinutých krajinách.

Prvýkrát po desaťročiach sa začína zdať, že sa demokracia presadí aj v problematickom regióne Blízkeho východu a na severe Afriky, kde prevládali autokratické režimy. Arabská jar viedla k pádu mnohých vládcov a v pohybe sú aj ďalšie spoločnosti v moslimských krajinách tejto oblasti. Demokracia je však často spojená s posilňovaním pozícií islamistov.

"Spoločnosti sa menia. Chcú základné slobody," hovorí Daniel Calingaert z inštitútu Freedom House. Tieto údaje a trendy dávajú nádej, hoci ekonomická kríza posunula k hranici chudoby milióny ľudí a počet štátov rešpektujúcich základné hodnoty slobody a demokracie od prelomu storočia skôr stagnoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu