Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliansko opäť na dne: Jeho dlhopisy sú nad katastrofickou hranicou!

Mario Monti musí urýchlene zostaviť vládu, inak môže hroziť katastrofa
Mario Monti musí urýchlene zostaviť vládu, inak môže hroziť katastrofa

LONDÝN/MILÁNO - Výnos kľúčového talianskeho dlhopisu s desaťročnou splatnosťou je znovu nad siedmimi percentami, čo je pri súčasnom slabom raste talianskej ekonomiky dlhodobo neudržateľné. Podľa zdrojov agentúry Reuters na trhu opäť intervenuje Európska centrálna banka (ECB), cenu papierov sa jej ale nedarí ovplyvniť. Šéf talianskeho združenia zahraničných bánk (AIBE) zároveň varoval pred katastrofou, ak nový taliansky premiér Mario Monti nebude schopný zostaviť vládu.

Taliansko v pondelok pomerne hladko predalo dlhopisy so splatnosťou päť rokov, čo na chvíľu pomohlo upokojiť situáciu na trhu. Výnos desaťročných papierov sa tak znížil pod 6,4 percenta, záujem o talianske dlhopisy ale neskôr opäť ochabol. Výnos desaťročného dlhopisu tak bol ešte do večera nad hranicou 6,7 percenta.

K nervozite podľa analytikov zrejme prispieva aj to, že designovaný premiér Monti zatiaľ nemá zostavenú vládu, ktorá krajinu povedie do najbližších volieb. Na trhoch sa s takým oneskorením nepočítalo. "Ak Montiho snaha k ničomu nevedie, potom z hľadiska postoja, ktorý má voči Taliansku medzinárodná finančná komunita, to bude znamenať katastrofu," podotkol šéf asociácie AIBE Guido Rosa.

Krátko po poludní bol výnos talianskeho štátneho dlhopisu so splatnosťou desať rokov na 7,1 percenta. Hranica siedmich percent je teraz na trhoch vnímaná veľmi citlivo. Írsko, Grécko a Portugalsko totiž požiadali o medzinárodnú finančnú pomoc krátko po tom, čo výnosy ich dlhopisov prekonali hranicu siedmich percent a zostali nad ňou. Taliansko je ale omnoho väčšie a eurozóna nemá šancu teraz pre Taliansko zorganizovať rovnakú pomoc.

"Dúfam, že Monti urobí to, čo urobiť musí," poznamenal Rosa na výročnom zhromaždení asociácie. Tá okrem iného uviedla, že zahraničné banky nemajú v úmysle z Talianska odísť, zároveň ale neuvažujú ani o žiadnej ďalšej expanzii. Ak by sa pre ňu rozhodli, najprv by sa vraj museli zmeniť podmienky, aby mali banky istotu, že môžu v Taliansku opäť zarábať. Znamená to napríklad potrebu obmedziť byrokraciu a zlepšiť súdnictvo a daňový systém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu