Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi sa poučili, chcú zaviesť alkoholové testery pre pilotov

Havarovaný Tu-134, navigátor bol podnapitý
Havarovaný Tu-134, navigátor bol podnapitý (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské úrady uvažujú, že by pilotné kabíny linkových lietadiel vybavili alkoholovými testermi. Informoval o tom dnes denník Izvestija. Pred mesiacom vyšetrovatelia oznámili, že navigátor stroja Tupolev Tu-134, ktorého nehoda pri Petrozavodsku si tento rok v júni vyžiadala 47 ľudských životov, bol podnapitý.

Podľa denníka, ktorý cituje zdroj blízky leteckým úradom, má byť možnosť zavedenia alkoholových testov pre pilotov preskúmaná dnes v rámci návrhov opatrení určených na zlepšenie leteckej bezpečnosti po sérii tohtoročných havárií v Rusku.

List Izvestia neupresňuje, či by plánované zariadenia priamo znemožňovali štart lietadla v prípade odhalenia stôp alkoholu.

Lietadlo Tu-134 letiace z Moskvy havarovalo pri petrozavodskom letisku na severozápade krajiny v noci z 20. na 21. júna. Z 52 ľudí na palube - deviatich členov posádky a 43 cestujúcich - na mieste zahynulo 44, ďalší traja zranení skonali v nemocniciach. Podľa vyšetrovateľov zrejme zlyhal ľudský faktor, teda piloti či pozemní dispečeri sa zrejme dopustili chyby pri pokuse o pristátie v zlom počasí, vylúčené neboli však ani závady lietadla alebo vybavenia letiska. Aman Akajev (50) mal v krvi 0,8 až jedno promile alkoholu, čo zodpovedá poháru vodky nalačno.

Nehody ako pri Petrozavodsku nie sú v Rusku ojedinelé. 7. septembra sa pri Jaroslavli pri pokuse o vzlet zrútilo lietadlo Jak-42 s hokejistami miestneho klubu. Zo 45 ľudí na palube nehodu prežil len palubný inžinier Alexander Sizov. Medzi obeťami bol aj slovenský reprezentant Pavol Demitra.

Obe nešťastie viedli prezidenta Dmitrija Medvedeva k prísľubu opatrenia, ktoré by malo zvýšiť bezpečnosť ruského civilného letectva, vrátane vytlačenia menších aeroliniek z trhu a subvencií pre obstaranie zahraničných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu