Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zomrela herečka a komunistická funkcionárka Švorcová

Jiřina Švorcová Zobraziť galériu (3)
Jiřina Švorcová (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Po dlhej chorobe zomrela dnes v Prahe vo veku 83 rokov divadelná a filmová herečka, komunistická funkcionárka Jiřina Švorcová. Informáciu serveru Novinky.cz potvrdil predseda KSČM Vojtěch Filip. Švorcová zomrela po dlhej a ťažkej chorobe v liečebni pre dlhodobo chorých v Prahe na Malvazinkách. Dlho ju udržiavali v umelom spánku a zlyhávali jej dôležité životné funkcie.

Jiřina Švorcová dlhé roky hrala v Divadle na Vinohradoch. V povedomí verejnosti bola predovšetkým ako predstaviteľka titulnej role televízneho seriálu Žena za pultom.

"Bola vynikajúcim človekom, herečkou a recitátorkou, ktorá nezradila svoje presvedčenie a zaslúži si úctu," povedal Filip.

Aj napriek desiatkam rolí, ktoré vytvorila, vnímala veľká časť verejnosti Švorcovú predovšetkým po novembri 1989 ako zapálenú komunistku, ktorou zostala i po prevrate, a predstaviteľku minulého režimu.

Narodila sa v Kociánoviciach pri Hradci Králové ako najmladšia zo štyroch detí v chudobnej rodine. Keď mala päť rokov, otec zomrel a rodina sa presťahovala do Prahy.

Švorcová absolvovala v roku 1950 DAMU a o rok neskôr nastúpila ako nádejná herečka do vtedajšieho Ústredného divadla Československej armády, dnešného Divadla na Vinohradoch. Na jeho scéne vytvorila až do svojho odchodu v roku 1990 desiatky rolí. Zhruba dvadsať postáv stvárnila aj vo filme. K tým najznámejším patrí Maria Rýsová z Kachyňova Krále Šumavy, Božena Němcová z Vávrová Horúcího srdce alebo Cyrilová v ďalšom Vávrovom filme Putování Jana Amosa. Rovnako často spolupracovala s rozhlasom a dabingom a venovala sa umeleckému prednesu. Najväčšiu popularitu jej však priniesla televízia - predovšetkým normalizačný seriál Žena za pultom.

Do komunistickej strany vstúpila Švorcová už v roku 1946. Do významných funkcií sa presadila v období normalizácie - v roku 1972 sa stala predsedníčkou Zväzu slovenských dramatických umelcov a od roku 1976 bola členkou Ústredného výboru KSČ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu