Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďari majú žiť zdravšie, budú platiť daň z hranoliek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďari majú podľa želania vlády a parlamentu žiť zdravšie. Podľa zákona schváleného v pondelok preto zaťaží potraviny presolené, presladené alebo s nadmierou kofeínu zvláštnou daňou. Nový zákon, ľudovo označovaný "daň z hranoliek", nadobudne platnosť od 1. septembra.

U výrobkov domáceho pôvodu bude daň platiť výrobca, u dovážaných distribútor. Maďarské médiá vopred informovali, že daň je zameraná predovšetkým proti veľkým zahraničným reťazcom rýchleho občerstvenia. V texte prijatého zákona ale o tom nie je zmienka.

Neisté tiež zatiaľ zostáva, ako budú podľa zákona hodnotené tradičné maďarské kalorické špeciality, ako suché salámy, čabajky alebo pečeňové paštéty. Isté je len to, že horčice a majonézy nehľadiac na vysoký obsah soli a často aj tuku zvláštnej dani nepodliehajú.

Okrem potravín je daň zameraná na osviežujúce nápoje, ktoré obsahujú málo ovocnej šťavy, ale zato veľa cukru alebo kofeínu. Na ne sa vzťahuje dodatočná daň päť až 250 forintov za liter, u potravín 100 až 200 forintov  za kilogram. Obchodníci, ktorí predajú menej ako 50 litrov alebo 50 kilogramov tovaru zaťaženého mimoriadnou daňou, sú od dane oslobodení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu