Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Duchovní kritizujú: Bin Ládinov pohreb opovrhol islamom!

Bin Ládin
Bin Ládin (Zdroj: SITA)

KÁHIRA/BAGDÁD - Spôsob, akým sa USA zbavili tela teroristu Usámu bin Ládina, vyvolal v islamských kruhoch rozporuplnú diskusiu. Zastrelený terorista bol podľa amerických úradov pochovaný do mora so zachovaním všetkých potrebných náboženských pravidiel. Moslimskí duchovní sa však väčšinou prikláňajú k názoru, že takýto postup náboženským regulám nezodpovedá.

Duchovní označujú bin Ládinov pohreb za ponižujúce opovrhovanie učením islamu, napísala z Káhiry agentúra AP. Moslim má byť po smrti uložený do krajiny s hlavou smerujúcou k posvätnej Mekke. Vhodenie tela do mora síce možné je, ale len vo výnimočných prípadoch - napríklad keď nebožtík vypustí dušu na lodi.
   
"Američania chceli týmto pohrebom moslimov potupiť, čo určite v záujme americkej vlády nie je," usudzuje Umar Bakr Muhammad, radikálny duchovný z Libanonu. Podľa islamských pravidiel je mŕtvemu preukázaná najvyššia úcta, ak je pochovaný čo najskôr, pokiaľ možno do zotmenia. Telá tých, ktorí zomrú pri ceste loďou, možno uložiť na dno oceánu, ak sú ďaleko od pevniny.
   
"Môžu tvrdiť, že ho pochovali do mora, ale nemôžu tvrdiť, že to je podľa islamu," povedal agentúre AP dubajský mufti Muhammad Kubaisi. "Ak rodina jeho telo nechce, je to v islame jednoduché: vykopete kdekoľvek hrob, treba na opustenom ostrove, pomodlím sa a je to. Morské pohreby povoľuje islam len mimoriadne, a toto nie je ten prípad," dodal Kubaisi.
   
Muhammad Kuda, univerzitný profesor islamského práva z Jordánska, je ale iného názoru. Pochovať bin Ládina do mora podľa neho nebolo chybou, ak nebol v dosahu nikto, kto by o bin Ládinovo telo a jeho riadne pochovanie mal záujem. "Krajina aj more patrí Bohu, ktorý mŕtvych ochráni a pozdvihne v súdny deň ku koncu časov," povedal Kuda. "Nie je ale pravda, že v moslimskom svete neexistuje nikto, kto by nebol ochotný postarať sa o bin Ládinovej telo," dodal.
   
Americkú akciu tiež kritizovali duchovní v Iraku, kde Al-Kájda po roku 2003 zavraždila tisíce ľudí. Jeden z nich agentúre AP povedal, že z pochovania bin Ládina budú mať úžitok len ryby.
   
"Ak muž zomrie na lodí ďaleko od pevniny, potom môže byť do mora pochovaný," povedal šiitsky duchovný Ibrahim Džabarí. "Ak zomrie ale na pevnine, mal by byť pochovaný do hrobu. Pokiaľ ho hodíte do mora, vystrojíte len banket rybám."
   
Podľa popredného egyptského islamského právnika Montázera Zajatá malo hodenie bin Ládinovho tela do mora zabrániť tomu, aby sa z jeho hrobu stalo pútnické miesto. Američania však podľa neho mali radšej vykopať neoznačený hrob. "Nechceli z neho urobiť symbol, ale bin Ládin už symbolom v srdciach ľudí je," vyhlásil duchovný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu