Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Televízia odvysielala zábery mŕtveho bin Ládina

Mŕtvy Usama bin Ládin
Mŕtvy Usama bin Ládin

ISLAMABAD - Pakistanské televízie ráno odvysielali záber na mŕtve telo Usámu bin Ládina, ktorého pri útoku zabili americké jednotky. Komentátori však pripomínajú, že pravosť snímky zatiaľ nie je potvrdená.

Bin Ládinova tvár je na fotografii zakrvavená, vlasy rozstrapatené, jedno oko je zatvorené a z druhého vidno beľmo, ústa sú mierne pootvorené.

"Bola zverejnená fotografia mŕtveho tela Usámu bin Ládina, zatiaľ to však nie je overené," uviedla pakistanská televízna sieť Geo TV.

Agentúra AFP si všíma, že na fotografii má bin Ládin hustú tmavú bradu, na rozdiel od snímok, ktoré zverejnili v poslednom čase.

Najhľadanejšieho teroristu sveta zabili americké jednotky pri pozemnej operácii neďaleko pakistanskej metropoly Islamabad. Pri útoku prišli okrem bin Ládina o život ešte ďalší štyria ľudia.

Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si prial zostať v anonymite, prišiel o život aj dospelý syn Usámu bin Ládina, dvaja ďalší muži, ktorí boli zrejme kuriérmi. Medzi obeťami je aj žena, ktorú jeden z nich použil ako živý štít. Dve ďalšie ženy pri útoku utrpeli zranenia.

Niekoľko žien a detí americké sily po útoku zatkli. Podľa informácií pakistanského predstaviteľa, ktorého cituje agentúra AP, sa útok odohral v Abbotabáde, asi trinásť kilometrov severne od Islamabadu.

Zúčastnili sa na ňom štyri vrtuľníky, ktoré vzlietli zo základne pakistanskej armády na severe krajiny, jeden z nich sa mal po zásahu zrútiť. Stratu vrtuľníka potvrdzuje aj zdroj z Washingtonu, podľa neho však bola dôvodom mechanická chyba a Američania vrtuľník zlikvidovali sami. Podľa prezidenta Baracka Obamu pri akcii nezaznamenali na americkej strane žiadne obete.

K nájdeniu bin Ládina  podľa Obamu viedli spravodajské informácie, ktoré mali Američania od augusta. Informácie o jeho možnom pobyte spravodajské služby odovzdali v auguste minulého roka. Operáciu Chytenie bin Ládina schválil minulý týždeň.

Bin Ládin mal stáť za viacerými teroristickými útokmi po celom svete a bol považovaný za šéfa celosvetovej teroristickej siete al-Kájda. Bin Ládin sa priznal k tomu, že stál aj za teroristickými útokmi na New York a Washingtone, pri ktorých 11. septembra 2001 zahynulo takmer 3 000 ľudí.

Washington už požiadal americké veľvyslanectvá po celom svete, aby posilnili bezpečnostné opatrenia. Existujú totiž obavy, že al-Kájda by mohla chystať za jeho zabitie odvetné útoky.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu