Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Premiér zarába viac ako prezident, o vyše 40-tisíc!

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev vlani zarobil oveľa menej peňazí než jeho predchodca Vladimir Putin, ktorý teraz stojí v čele vlády. Vyplýva to z majetkových priznaní, ktoré šéfovia štátu a vlády dnes predložili verejnosti na internetových stránkach svojich úradov.

Medvedev vlani zarobil 3 378 673 milióna rubľov (asi 86 666 eur), zatiaľ čo Putin si vlani prišiel na 5 042 257 milióna rubľov (asi 130 000 eur). O rok skôr bol platový rozdiel medzi oboma politikmi menší, v prepočte Medvedev priznal asi 91 000 eur, Putin 108 000 eur.

Rozdiel v príjmoch nebol bližšie vysvetlený. Mnohí Rusi aj americkí diplomati sú presvedčení, že aj po odchode z Kremľa je "alfa samec" Putin vplyvnejším členom vládnuceho tandemu. V médiách sa čas od času objavujú špekulácie, že Putinov majetok je v skutočnosti ďaleko rozsiahlejší, než uvádza, ale doteraz sa tieto domnienky nepotvrdili.

Prezident má na svojich účtoch skoro päť miliónov rubľov, skoro o poldruha milióna viac než rok predtým. Inak zostal žiť v byteu s rozlohou necelých 368 metrov štvorcových a v garáži má rovnako ako predtým sovietskeho veterána, vozidlo GAZ Pobeda z roku 1948. Manželka Svetlana stále vlastní postarší Volkswagen Golf 1999 a na troch bankových účtoch nemá ani kopejky; vlani to bolo ešte 7504 rubľov.

Putin vlastní hneď tri vozidlá, dve staré Volgy a terénnu Nivu, ako aj zdedený príves a dva byty (o 77 a 154 metroch štvorcových). Manželka Ljudmila vlani zarobila 146 201 rubľov, čo je hlboko pod priemernou mzdou.

Rituál každoročného predkladania majetkových priznaní služobníkov štátu zaviedol do ruskej praxe Medvedev krátko po nástupe k moci, keď ohlásil nové ťaženie proti rastúcej korupcii. Zatiaľ sa však prezidentovi k žiadnemu prelomu dospieť nepodarilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu