Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Škandál v Taliansku: Uväznený nacista sa kŕmil v reštaurácii

Erich Priebke
Erich Priebke (Zdroj: SITA)

RÍM - Rodiny talianskych obetí príslušníka nacistickej armády v Taliansku Ericha Priebkeho (97), ktorého v roku 1998 odsúdili za vojnové zločiny na doživotie, ale trest mu zmiernili na domáce väzenie, chcú, aby justícia jeho prípad znovu prediskutovala. Bývalý dôstojník SS bol totiž vyfotografovaný, ako sedí v reštaurácii.

Škandál vznikol po zverejnení niekoľkých fotografií v talianskom týždenníku Oggi, na ktorých je vidieť Priebkeho, ako sedí v reštaurácii s priateľmi, premáva sa na motocykli alebo nakupuje v supermarkete. Domáce väzenie, ktoré mu vymeral vojenský súd, však znamená, že väzeň môže opustiť domov len v nevyhnutných prípadoch, ako je napríklad návšteva lekára.

Právnici rodín Priebkeho obetí považujú jeho správanie za provokáciu a požadujú, aby bol znovu preskúmaný zdravotný stav bývalého nacistu.

Rímsky vojenský súd odsúdil Priebkeho v roku 1998 na doživotie za jeho podiel na masakre 335 talianskych civilistov, ku ktorému došlo v roku 1944 v Ardeatinských jaskyniach neďaleko Ríma. Priebke sa obhajoval poukazaním na to, že ako vojak musel splniť rozkaz nadriadených.

Bývalý nacistický dôstojník sa skrýval pred spravodlivosťou. V roku 1994 ho odhalili a zatkli v Argentíne a rok potom vydali do Talianska. V roku 1999 mu povolili zo zdravotných dôvodov a kvôli vysokému veku odpykávať si trest v domácom väzení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu