Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Škandál: Použila Čína zábery z filmu Top Gun?

Záber z filmu Top Gun (vľavo) a z čínskej televízie
Záber z filmu Top Gun (vľavo) a z čínskej televízie

LONDÝN/BRATISLAVA - Hoci od prvého skúšobného letu "neviditeľnej" stíhačky J-10 ešte neprešiel ani mesiac, už má Čína na krku škandál. Čelí obvineniu, že namiesto autentických záberov použili filmári pri propagácii lietadla časti z filmu Top Gun!

Na záberoch, ktoré odvysielala minulý týždeň v hlavných správach čínska televízia vidno, ako raketa typu vzduch-vzduch zasiahne cieľ.

Bloggeri na internete však upozornili na prílišnú podobnosť so scénou z filmu Top Gun. Krátko na to bol záznam z webu CCTV odstránený. Nie však dosť rýchlo, užívatelia ho stihli skopírovať.

Americký denník Wall Street Journal potom publikoval video, ktoré porovnáva obe sekvencie. Explózie sú si tak podobné, že ohnivá guľa výtvara rovnaký obrazec a do okolia odletujú identické kusy úlomkov .

Nikto z televízie sa k podvodu nepriznal, ale ak je to pravda, použitie záberov zo slávneho filmu bola naozaj zlá voľba. Nebolo by to však prvýkrát, kedy sa Čína pokúsila podvodom vylepšiť svoj imidž.

Top Gun v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom a Valom Kilmerom natočili v roku 1986 a stal sa hitom. Snímka dostala jedného Oscara za pieseň Take My Breath Away a na ďalších troch bola nominovaná. Zarobila okolo 260 miliónov eur.



Použila Čína zábery z filmu Top Gun?


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu