Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarskí tínedžeri zhanobili židovský cintorín

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

KAPOSVÁR - Traja tínedžeri vo veku 14 a 15 rokov sa počas víkendu priznali, že v uplynulých dňoch zhanobili a poškodili 75 náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v meste Marcali, ležiacom asi 14 kilometrov južne od Balatonu v maďarskej župe Somogy.

Ako vyplýva z informácií, ktoré maďarskej národnej tlačovej agentúre poskytol hovorca somogyského župného veliteľstva polície z Kaposváru Gábor Bíró, vandali konali z náhleho popudu, aby si vzájomne dokázali, čoho sú schopní. Na 75 náhrobných kameňoch z mramoru a pieskovca spôsobili škody za 1,5 milióna forintov (asi 5450 eur).

K vyčíňaniu, ktorého dôsledky objavili iba v uplynulý piatok, došlo ešte v nedeľu 23. januára.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán reagoval na správy z Marcali s pobúrením, že aj v novej ére, opierajúcej sa o rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a základov kultúry môže dôjsť k takémuto vandalskému, antisemitsky motivovanému činu.

Najvyšší predstaviteľ Zväzu maďarských židovských obcí Péter Feldmájer sa domnieva, že maďarská ultrapravica je čoraz aktívnejšia vo vyvolávaní nenávisti a že extrémistické, protižidovské vystúpenia na parlamentnej pôde môžu niektorých ľudí viesť k zhanobeniu židovských cintorínov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu