Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Japonsko začalo veľké pátranie po telách obetí cunami

Pátranie po obetiach cunami
Pátranie po obetiach cunami

TOKIO - Takmer 25.000 japonských vojakov podporovaných člnmi, vrtuľníkmi a lietadlami dnes začalo rozsiahle pátranie po telách približne 12.000 ľudí, ktorí sú nezvestní a pravdepodobne ich zabilo minulomesačné ničivé zemetrasenie a následné prívalové vlny cunami.

Operácia je tretím veľkým vojenským pátraním po telách obetí od 11. marca, keď prírodná katastrofa zrovnala so zemou budovy a mestá a pripravila o život 26.000 ľudí po celom severovýchode Japonska. Hladina vody klesá a tak predstavitelia úradov dúfajú, že príslušníci japonskej armády spoločne s políciou, pobrežnou strážou a americkými vojakmi zaznamenajú počas dvojdňovej operácie výrazný pokrok.

"Od obrovského zemetrasenia a cunami prešiel už viac ako mesiac, ale stále máme veľké počty nezvestných," vyhlásil hovorca japonského ministerstva obrany. "Chceme ich nájsť a vrátiť rodinám," dodal. Celkovo 24.800 vojakov - za podpory 90 vrtuľníkov a lietadiel - poslali do postihnutej oblasti, aby dôkladne prehľadali trosky. Ďalšou súčasťou akcie je 50 člnov a 100 potápačov, ktorí pátrajú vo vodách do vzdialenosti 20 kilometrov od pobrežia.

Chcú nájsť ľudí, ktorých zmietlo do mora. Dva podmorské roboty minulý týždeň päť dní pátrali vo vodách pri pobreží troch miest, ktoré zasiahli vlny cunami. Roboty, ktoré poskytla nezisková organizácia International Rescue Systems Institute, našli v mori autá, domy a ďalšie trosky, ale žiadne telá.

Premiér japonskej vlády Naoto Kan dnes informoval, že jeho kabinet sa zo všetkých síl snaží dostať pod kontrolu únik radiácie z jadrovej elektrárne Fukušima-I, ktorú poškodili vlny cunami po zemetrasení. Vláda musela evakuovať obyvateľov žijúcich v okruhu do 20 kilometrov od elektrárne. "Jadrová nehoda stále trvá. Našou najvyššou prioritou je teraz stabilizovať elektráreň," vyhlásil premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu