Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nebuďme ticho a netolerujme nenávisť, vyzýva po streľbe na Zámockej exprezident Kiska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

Smrť dvoch mladých ľudí, ktorí prišli o život len preto, lebo boli súčasťou LGBTI+ komunity, šokovala všetkých. Tento strašný čin človeka, ktorý na sociálnej sieti písal antisemitské a rasistické odkazy, politici tvrdo odsúdili.

„Aj tragédiu na Zámockej začalo slovo. Slovo nenávisti, neznášanlivosti," pripomína bývalá hlava štátu Andrej Kiska. „Ako často počujeme alebo čítame slová nenávisti? Židia, Rómovia, gejovia... Politici vykrikujú na námestiach, zahlcujú sociálne siete. Žijú z nej populisti či samozvaní mienkotvorci, ktorí sa priživujú na najnižších pudoch spoločnosti. Prebúdzajú diabla, ktorý na seba niekedy zoberie podobu mladého, nevyzretého chalana. A ten zoberie zbraň a vraždí nevinných,“ napísal na sociálnej sieti.

Kiska pripomína, že slovo je strašná zbraň. „Ale to asi populistom nevysvetlíme nikdy. Pretože oni myslia len na jedno. Na svoju slávu. Na strach a utrpenie tých druhých zabúdajú.“

„Gejovia, Židia, Rómovia, moslimovia, novinári... Prosíme, prepáčte. A my ostatní, nebuďme ticho. Netolerujme. Zastavme nenávisť skôr ako sa stane ďalšia tragédia,“ dodáva exprezident.

 

AJ TRAGÉDIU NA ZÁMOCKEJ ZAČALO SLOVO. SLOVO NENÁVISTI, NEZNÁŠANLIVOSTI. Ako často počujeme alebo čítame slová...

Posted by Andrej Kiska on Thursday, October 13, 2022

Prezidentka Čaputová je pre LGBTI jedným z mála hlasov slušnosti

V podobnom duchu ako Kiska reagovala krátko po tragédii, ktorá sa udiala v stredu podvečer pred bratislavským podnikom Tepláreň, v ktorom sa stretávala LGBTI komunita, aj súčasná prezidentka Zuzana Čaputová.

Nebuďme ticho a netolerujme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné. Tri roky hovorím a upozorňujem, že sa to nemusí skončiť iba pri slovách. Podľa doterajších informácií streľba v bratislavskej kaviarni, kde sa schádzali najmä ľudia z komunity LGBTI, bola trestným činom z nenávisti k menšine. Z nenávisti už dlhodobo živenej hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov. Táto nenávisť stála nevinné ľudské životy. Prestaňte s tým, kým nebude stáť ďalšie," povedala. 

Viac o téme: KiskaČaputováStreľba na Zámockej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu