Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Veľké stretnutie v Košiciach: Kiska bude hostiť hlavy štátov Bukureštskej deviatky

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Maarty)

KOŠICE - Prezident Andrej Kiska sa vo štvrtok 28. februára v Košiciach stretne s prezidentmi krajín Bukureštskej deviatky (B9), ktorá je zoskupením členských krajín NATO a EÚ na východnej hranici. Patria do nej krajiny Visegrádskej štvorky, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko. Hlavy štátov budú v Košiciach rokovať najmä o otázkach bezpečnosti.

Ako informovala prezidentská kancelária, hlavným cieľom podujatia iniciovaného Andrejom Kiskom je pripomenúť si 70. výročie vzniku NATO, 15. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších členov B9 do NATO a 20. výročie vstupu Českej republiky, Maďarska a Poľska do Aliancie. Slovenský prezident privíta v Košiciach prezidentov Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Pozvanie na stretnutie prijal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Prezidenti budú v košickom Kulturparku diskutovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii v Európe a v jej susedstve. „Bezpečnosť je základnou úlohou štátu. S prezidentmi a poprednými odborníkmi budeme diskutovať o aktuálnej situácii v Európe a v susedstve, o kybernetických hrozbách, ale aj o šírení dezinformácií,“ uviedol Kiska, ktorý sa ešte pred rokovaním s prezidentmi stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Súčasťou programu bude aj odhalenie pamätníka pri príležitosti stretnutia prezidentov a pripomenutie si dôležitých výročí.

Stretnutie prezidentov si vyžiada aj viaceré dopravné obmedzenia. Ako upozornil košický magistrát, motoristi by sa mali vyhnúť najmä viacerým uliciam v centre mesta, krátkodobé kolóny sa môžu tvoriť aj pri presune jednotlivých delegácií z letiska k hotelu Hilton a následne k miestu konania podujatia. V týchto dňoch je uzatvorené aj parkovisko medzi OD Dargov a hotelom Hilton. Obmedzenia potrvajú do piatkového dopoludnia.

Ako v tejto súvislosti informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Lenka Ivanová, polícia bude spolupracovať pri zabezpečovaní výluky dopravy, jej regulácie, prípade odklonu cestnej premávky. „V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je počas nasledujúcich dní potrebné počítať v širšieho centra mesta Košice a rešpektovať ich. Zároveň polícia apeluje na ohľaduplnosť a tolerantnosť na cestách,“ uviedla Ivanová. Ako dodala, v súvislosti so stretnutím prezidentov poskytne polícia organizátorom stretnutia pomoc pri zabezpečovaní nerušeného priebehu stretnutia. „Prijaté boli bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku,“ informovala.

Viac o téme: StretnutieKošiceAndrej KiskaBukureštská deviatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu