Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stál pri zrode Smeru, no jeho dni sú zrátané: Ficovu pravú ruku nahradí tento človek

Igor Federič Zobraziť galériu (2)
Igor Federič (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA – Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič končí na svojom poste. Jeho odvolanie schválili ministri na stredajšom rokovaní vlády. Federič sa 19. júna vzdal listom funkcie, na pozícii skončí k 30. júnu. Jeho nástupcom sa stane Peter Kostolný.

Federič je na čele úradu vlády a za výkon svojej funkcie sa zodpovedá priamo premiérovi. Menuje a odvoláva ho vláda. Do funkcie bol menovaný 4. apríla 2012. Jeho nástupcom bude Peter Kostolný. „Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič sa na vlastnú žiadosť vzdal funkcie vedúceho Úradu vlády Slovenskej republiky k 30. júnu 2018. Od 1. júla 2018 sa stáva poslancom NR SR,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor Úradu vlády.

Nahradí ho Kostolný

„Zástupcom vedúceho Úradu vlády SR je Peter Kostolný, ktorému v zmysle kompetenčného zákona vyplýva zastupovanie vedúceho Úradu vlády SR v rozsahu jeho práv a povinností,“ dodal pre Topky tlačový odbor úradu vlády na adresu nového vedúceho. Zatiaľ nie je isté, či bude Kostolný viesť úrad nastálo, alebo len dočasne. „Vaša otázka je predčasná,“ uviedli. 

Federič na naše otázky nereagoval. 

Peter Kostolný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Pomáhal zakladať Smer

Igor Federič stál v roku 1999 pri zniku strany Smer-SD. Zároveň patrí k ľuďom, ktorí mali k Ficovi najbližšie. Do parlamentu sa prvýkrát dostal v roku 2002. Bol zvolený za poslanca za stranu Smer. V minulosti predsedal výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a pôsobil aj vo výbore pre sociálne veci a bývanie. 

Vo ďalších voľbách v roku 2006 bol opäť zvolený za poslanca parlamentu a stal sa členom výboru pre ľudské práva a postavenie žien. Postupne sa presunul na Úrad vlády, kde pôsobil ako vedúci úradu. Poslancom sa stal aj v ďalšom volebnom období. Za jeho éry Fico pochybne rozdeľoval peniaze z rezervy predsedu vlády. Za vlády Ivety Radičovej sa objavili zápisy z rokovaní, pri ktorých Federič  dohadoval prestavbu luxusnej vily pre Fica a jej výmenu za Miestodržiteľský palác v centre Bratislavy.

Viac o téme: Igor FederičÚrad vlády SRPeter Kostolný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu