Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nečakaný obrat Procházku, koniec lukratívnemu fleku: Ficovi poslal list, kde všetko vysvetľuje

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Zmenil názor. Po dlhej dobe sa opäť ozval bývalý prezidentský kandidát a exšéf Siete Radoslav Procházka. Po rýchlom vzostupe prišiel ešte rýchlejší pád. Premiérsky sen sa rýchlo rozplynul a tak sa uchádzal aspoň o lukratívnu stoličku sudcu v Luxemburgu. Po novom už ale ani to neplatí.

Bývalý šéf strany Sieť už nechce byť sudcom Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Procházka požiadal premiéra Fica listom, aby vláda stiahla jeho nomináciu na tento post. Informovali o tom Hospodárske noviny.

Diplomatickým jazykom v liste tvrdí, že už nechce byť sudcom. "Vedie ma k tomu presvedčenie, že nedávne voľby do Súdnej rady Slovenskej republiky a jej zásadná obmena sú vhodnou príležitosťou uzavrieť jednu nominačnú kapitolu a umožniť najvyššiemu orgánu sudcovskej legitimity, aby v novom zložení do predmetnej funkcie zvolil nového kandidáta," zneli slová Procházku v liste.

Rozprávkový plat tak Procházka nakoniec definitívne zarábať nebude. Počas šiestich rokov mohol zarábať až vyše 310 tisíc eur. V súčasnosti sa venuje advokácii a hre na klavír. Procházku navrhla na tento post Ficova vláda.

V prípade Procházkovej kandidatúry prijal poradný výbor ešte v decembri minulého roka negatívne stanovisko. Poradný výbor odmietol Procházkovu kandidatúru, a to „vzhľadom na obavy o integrite kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené". Stanovisko výboru v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie nad rámec stručnej zmienky o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014, uviedla v januári Súdna rada SR po doručení písomného stanoviska.

Podľa Súdnej rady SR v stanovisku poradného výboru rozsiahlo opisujú nesporné kvality Procházku, jeho právnu prax, jazykové schopnosti a medzinárodné skúsenosti. Slovensko je podľa právnika Jána Mazáka prvou krajinou, ktorej poradný výbor odmietol dvoch kandidátov na miesto sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ). Prvá naša kandidátka Mária Patakyová neprešla výberom v marci 2016 pre neznalosť francúzštiny, pracovného jazyka súdu.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu