Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kiska všetko spečatil: Obchody budú počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obchody na Slovensku budú od júna tohto roka zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Celkovo mali doteraz zamestnanci v maloobchode voľno 3,5 dňa. Počet týchto dní sa po novom výrazne rozšíri. "V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," zdôvodnili predkladatelia návrhu.

Týmito dňami budú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a sú vymedzené v zákone.

V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka pôvodne poslanci počítali so zatvorením obchodov len do 14. hodiny. Parlament však schválil pozmeňujúci návrh Ľuboša Blahu (Smer-SD) a obchody tak budú zatvorené celý deň.

Schválením ďalšieho pozmeňujúceho návrhu Mariána Kéryho (Smer-SD) bude počas 8. mája a 1. septembra platiť výnimka na predaj kvetov a 1. novembra na predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta.

Od roku 2019 budú bezplatné len tenké plastové vrecká

Bezplatne dostupné budú len plastové vrecká, napríklad na pečivo. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú dnes podpísal prezident Andrej Kiska. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Novela, ktorú parlament schválil 23. marca, zabezpečuje transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorej cieľom je znížiť objem plastového odpadu v EÚ. Povinné poplatky za igelitové tašky nová legislatíva nestanovuje a necháva to na obchodníkoch.

Ľahké plastové tašky majú po novom obchodníci poskytovať za úhradu, pričom budú povinní o tejto skutočnosti vhodným spôsobom informovať spotrebiteľov. Plastové tašky musia byť ľahko identifikovateľné, napríklad čiarovým kódom. Obchodníci budú tiež musieť poskytovať aj iné druhy tašiek alebo tašky na opakované použitie. Musia tiež viesť evidenciu o poskytovaní ľahkých plastových tašiek a ohlasovať tieto údaje ministerstvu životného prostredia. Spoplatnené budú len plastové tašky s hrúbkou steny od 15 do 50 mikrónov, ktoré sú v obchodoch najčastejšie a zväčša sa používajú len jednorazovo.

Sťažnosti bude možné od júna podávať už aj elektronicky

Občania Slovenskej republiky budú mať od júna možnosť domáhať sa svojich práv už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša novela zákona o sťažnostiach, ktorú dnes odobril prezident SR Andrej Kiska. Predtým ju ešte v parlamente schválili poslanci.

Zavedenie elektronickej sťažnosti je jednou zo zmien, ktoré navrhol Úrad vlády (ÚV) SR. Reaguje tak na proces informatizácie spoločnosti a snaží sa realizovať úpravy smerujúce k efektívnemu vybavovaniu sťažností.

Po novom nebude možné podať sťažnosť ústne ani telefaxom. Elektronicky ju bude môcť podať občan, ktorý disponuje občianskym preukazom s elektronickým čipom a úspešne sa autentifikuje, vysvetlil ÚV v dôvodovej správe. Ak by e-mail odoslal bez autorizácie kvalifikovaným elektronickým podpisom, musel by sťažnosť do piatich pracovných dní potvrdiť. Inak bude odložená.

K novele zákona o sťažnostiach, v poradí už štvrtej, pristúpil Úrad vlády SR s úmyslom odstrániť jeho systémové a vecné nedostatky zistené v aplikačnej praxi. Zároveň sa do novely premietajú prijaté právne normy, ktoré by mohli mať vplyv na postup alebo spôsob prešetrovania a vybavovania sťažností.

"Novela zákona o sťažnostiach preto novým spôsobom upravuje niektoré doterajšie postupy pri podávaní, posudzovaní, prešetrovaní a vybavovaní sťažností. Zároveň konkretizuje obsah niektorých pojmov, úkonov a povinností, ktoré s problematikou vybavovania sťažností súvisia," odôvodnil Úrad vlády SR.

V zákone upravil spôsob vybavovania sťažnosti proti vybaveniu alebo odloženiu predchádzajúcich sťažností, zavedenie možnosti podávania sťažností prostredníctvom elektronických schránok, spôsob podávania sťažnosti sťažovateľom osobne. Novela tiež konkretizuje rozsah podaní, ktoré nespĺňajú podmienky sťažnosti podľa zákona a upravuje aj povinnosti sťažovateľa pre jeho zastupovanie v konaní o jeho sťažnosti.

Úrad vlády predložil návrh s rozporom s verejnosťou. Jej zástupcovia v hromadnej pripomienke žiadali, aby boli úrady aj naďalej povinné zaoberať sa anonymnými sťažnosťami, ktoré obsahujú konkrétne informácie nasvedčujúce porušeniu právnych predpisov. Protestovali tiež proti tomu, aby sa predĺžila lehota na vybavenie sťažnosti z 30 na 60 pracovných dní a nesúhlasili napríklad ani s tým, aby mohla byť táto lehota prerušená počas poskytovania súčinnosti iným orgánom verejnej správy.

Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič (Smer-SD) nedávno na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR avizoval, že ak prax ukáže, že lehota 60 pracovných dní je prehnane veľa, možno sa baviť o skrátení.

Viac o téme: ObchodyAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu