Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAŽIVO Veľký deň zrušenia Mečiarových amnestií sa zamotáva! Opozícia dala Ficovi ultimátum

Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Zobraziť galériu (8)
Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Päť podmienok opozície. Toto je posledný krok k tomu, aby sa koalícia s opozíciou zjednotila v prípade zrušenia Mečiarových amnestií. Podpredseda parlamentu dokonca povedal, kedy sa o nich môže hlasovať. Medzitým približne 80 tisíc ľudí podpísalo petíciu za ich zrušenie.

NAŽIVO z parlamentu

Rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara sa posúva o týždeň, na pôde parlamentu sa začne až v utorok 28. marca. Dohodli sa na tom predstavitelia koalície a opozície na dnešnom poslaneckom grémiu. Opozícia vládnu iniciatívu podporí, má však päť podmienok. Podľa B. Bugára by sa mohlo hlasovať už budúci štvrtok.

5 podmienok opozície

1. Prvou je zábezpeka, že nebude možné brať skutky zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a vraždu Róberta Remiáša ako premlčané.

2. Druhá podmienka hovorí o spoločnej politickej dohode koalície a opozície na tom, kto bude parlament zastupovať v tejto veci pred Ústavným súdom (ÚS) SR. Opozícia žiada, aby to bola dôrazná obhajoba zrušenia amnestií a aby zástupca mohol predkladať námietky zaujatosti voči niektorým ústavným sudcom.

3. Ďalšia podmienka opozície je, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

4. Štvrtou pripomienkou je, aby ÚS nezačal o amnestiách konať ex offo, ale až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR.

5. Piata pripomienka znie, aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS bol prezident SR aj vláda.

Štyri podmienky koalícia akceptuje, poslenú zrejme nie

Opozícia tvrdí, že zo strany koalície predbežne padlo kladné stanovisko k štyrom pripomienkam, okrem tej, ktorá sa týka milostí v kauze Technopol.

Andrej Danko

Opozícia však stále trvá na odmietavom postoji ku skrátenému legislatívnemu konaniu. Na takýto proces však koalícii stačia vlastné hlasy. Predstavitelia SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina síce tvrdia, že skrátené konanie nepodporia, ale ak im prejde pätica pripomienok, v konečnom dôsledku budú hlasovať kladne.

"Budeme hlasovať len za také znenie, o ktorom budú poslanci presvedčení, že smeruje k skutočnému nie fiktívnemu zrušeniu Mečiarových amnestií," deklaroval Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). "Naozaj sa chceme dohodnúť. Ak nám schvália pripomienky, bude zjavné, že to myslia vážne," doplnil líder Sme rodina Boris Kollár.

Ján Budaj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vyzerá to, že sa to podarí

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) poďakoval opozícii aj koalícii za to, že je tu nádej vyriešiť túto historickú traumu. "Vyzerá to tak, že sa nám to podarí," podotkol. Na margo piatich opozičných pripomienok odkázal, že ich koalícia nezamietla a požiadala o ich písomné predloženie. "Potom vám budem vedieť povedať, čo na nich hovorím konkrétne," avizoval Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

To, že koalícia trvá na skrátenom legislatívnom konaní vysvetlil aj tým, že už v súčasnosti sú niektoré premlčacie lehoty od amnestovaných skutkov otázne. "Čas tu hrá veľkú úlohu, je veľa dôvodov na rýchle rokovanie. Bol tu 20 rokov čas na odbornú diskusiu," uzavrel. "Črtá sa dohoda, procesne sme už dohodnutí. Na budúci týždeň v utorok začneme skrátené konanie a prvé čítanie, vo štvrtok začne ráno rokovanie v druhom a treťom čítaní. To je dohoda s opozíciou. Skrátené legislatívne konanie ostáva. Predpokladám, že kritizovať to budú, ale hlavne, že sme sa dohodli na procese, ako sa dostaneme k zrušeniu amnestií," povedal líder Mosta-Híd Béla Bugár.

Účasť ÚS, ktorý má mať po zrušení amnestií posledné slovo, je podľa Bugára potrebná. "V návrhu Jána Budaja síce nie je Ústavný súd, ale dotyčný, o ktorého ide, by to mohol napadnúť na súde a tam už nie sú žiadne lehoty. Tu v našom prípade je lehota do 60 dní," uviedol. Bugár je teda z hľadiska cieľa zrušiť amnestie spokojný. "Predpokladám, že k tomu aj dôjde minimálne budúci týždeň," dodal.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Vyzbierali vyše 76 tisíc podpisov

Organizácia VIA IURIS dnes pred začiatkom schôdze parlamentu priniesla do podateľne Národnej rady Slovenskej republiky krabice s vyzbieranými podpismi ľudí, ktorí cez online podpisovú akciu www.somza.to vyjadrili súhlas so zrušením Mečiarových amnestií. Ako pred budovou parlamentu informoval novinárov Juraj Rizman z VIA IURIS, počas akcie od jej spustenia, od 6. marca až dodnes, ju podporilo 76 831 občanov SR. Podpisy prišli odovzdať dnes, keďže práve dnes sa mal pôvodne parlament začať témou zaoberať. Na poslaneckom grémiu sa však poslanci dohodli, že tému v pléne otvoria až v utorok 28. marca.

Advokátka a programová riaditeľka VIA IURIS Zuzana Čaputová dnes povedala, že za necelé dva týždne akcie sa vyzbieralo historicky najviac hlasov v takejto online akcii na Slovensku. „Chceme dať najavo, že ľuďom nie je táto téma ľahostajná,“ zdôraznila. Ako sa vyjadrila, VIA IURIS považuje za dostačujúce, aby boli Mečiarove amnestie zrušené ústavným zákonom. To, čo navrhuje vládna koalícia, teda novelizovať Ústavu SR, je podľa nej pochopiteľné, avšak otázne je podľa Čaputovej skrátené legislatívne konanie, v ktorom má návrh parlament prerokovať. „Danie právomoci ústavnému súdu na kontrolu rozhodnutia ústavodarnej moci považujeme za krok navyše,“ dodala.

Zástupcovia VIA IURIS Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Čaputová už v pondelok informovala, že Slovensko nikdy nebolo tak blízko historickej šance zrušiť Mečiarove amnestie. „Nikdy doteraz tu nebola taká široká zhoda medzi politickými stranami, odbornou a laickou verejnosťou na potrebe vysporiadania sa s touto nespravodlivosťou z minulosti. Preto sme vyzvali politikov, aby našli širšiu dohodu na spôsobe zrušenia amnestií. Verejnosť dala svoj názor jasne najavo, teraz majú konať politici,“ uviedla Čaputová.

Pracovníčka podateľne NR SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

VIA IURIS tiež politikom pripomenula, že zrušenie Mečiarových amnestií prijatím ústavného zákona podporuje 63 percent občanov SR a toto riešenie má väčšinovú podporu u voličov všetkých parlamentných politických strán. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1 512 respondentov uskutočnila v dňoch 6. až 18. februára agentúra Focus.

Zástupcovia VIA IURIS Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Parlament sa bude zaoberať rušením amnestií od utorka, 28. marca. Koalícia navrhuje novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie.

 [ newer images
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vymenoval dnes päť pripomienok, ktoré opozícia na grémiu predstavila. Prvou pripomienkou je, aby neplatilo premlčanie. „Chceme, aby páchatelia mohli byť za svoje trestné činy aj odsúdení,“ povedal. Tiež žiadajú, aby sa dohodli, kto bude národnú radu zastupovať na ústavnom súde, aby Mečiarov bývalý poslanec, ktorý je dnes ústavným sudcom, nemohol rozhodovať o zrušení Mečiarových amnestií.

Okrem toho opoziční poslanci chcú, aby sa zrušenie amnestií týkalo všetkých, ktorý boli spájaní s kauzou Technopol. V tej súvislosti bol napríklad omilostený aj známy podnikateľ Marián Kočner. „Štvrtou pripomienkou je, aby ústavný súd nezačal konať „ex offo“, ale aby sa našlo 30 poslancov, ktorí povedia, že nie je správne zrušiť Mečiarove amnestie a nech vtedy ÚS SR začne riadne konať,“ dodal Matovič a ako poslednú výhradu spomenul, aby účastníkom konania na ÚS SR bola vláda aj prezident. Po tom, ako táto novela ústavy nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

Viac o téme: Most-HídGábor GálMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu