Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S podozrením na prepojenie na finančnú skupinu by mala TASR niečo robiť, vyhlásil Maďarič

Minister kultúry Marek Maďarič
Minister kultúry Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tlačová agentúra SR (TASR) neporušila podľa ministra kultúry Mareka Maďariča zákon tým, že založila obchodnú spoločnosť. Nemyslí si, že TASR ovplyvňuje finančná skupina. Ale, už len podozrenie z prepojenia na finančnú skupinu dáva impulz pre vedenie TASR, aby konalo, upozornil na dnešnom Výbore Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Maďarič.

 „Nepáči sa mi, že tam to podozrenie je a niečo by s tým tlačová agentúra mala urobiť,“ konštatoval šéf ministerstva kultúry, cez ktoré TASR ako verejnoprávna inštitúcia dostáva peniaze na plnenie svojich úloh vo verejnom záujme. Agentúra má od štátu cez ministerstvo kultúry prostredníctvom zmluvy so štátom na tento rok 2,5 milióna eur, o 300 tisíc viac ako vlani.

Podľa Maďariča je vstup finančných skupín do médií aktuálna téma nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, a preto je tá otázka citlivá. Pripustil, že zmenou zákona sa TASR dá zobrať kompetenciu zakladať obchodné spoločnosti. Zopakoval, že najskôr treba diskutovať s generálnym riaditeľom TASR a Správnou radou TASR. Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník argumentuje, že informácia nebola tajná a o spojení Miloša Juríčka so Slaviou Capital nevedel.

Denník N 2. marca v článku „Rezník dal polovicu verejnoprávneho portálu TASR firme blízkej Slavii Capital“ informoval o tom, že portál Teraz.sk aj televízia Tablet.tv nie sú súčasťou verejnoprávnej agentúry TASR. V skutočnosti ich vlastní akciovka, ktorej polovicu vlastní Miloš Juríček, podnikajúci so Slaviou Capital. Minister kultúry Maďarič a ani Výbor NR SR pre kultúru a médiá o tom podľa denníka nevedel. Ako ďalej informoval denník v článku dostupnom na https://dennikn.sk/694658/reznik-dal-polovicu-verejnopravneho-portalu-tasr-firme-blizkej-slavii-capital/, riaditeľ TASR Jaroslav Rezník v roku 2013 rozhodol, že portály nebudú spadať pod TASR, ale bude ich vlastniť akciová spoločnosť Teraz Media. Polovicu tejto spoločnosti vlastní TASR, druhú súkromná spoločnosť Impre Media, údajne blízka finančnej skupine Slavia Capital. Kontrolným orgánom TASR je Správna rada. Maďarič požiadal jej predsedu Vladimíra Masára, aby preskúmali Teraz Media, jej hospodárenie, činnosť a predovšetkým, či mediálne výstupy jej produktov, ako je Teraz.sk a Tablet.tv, zodpovedajú princípom nezávislosti a nestrannosti. Rezník hovorí, že nevedel o prepojení Juríčka na Slaviu Capital, uviedol Denník N.  

Ako v reakcii na medializované podozrenia na dnešnom mediálnom výbore povedal šéf TASR Jaroslav Rezník, mediálny výbor v roku 2013 aj v roku 2014 informoval, že zakladajú akciovú spoločnosť. „Všetky informácie, ktoré mali byť verejné, aj boli verejné,“ upozornil Rezník, ktorý tvrdí, že o spojení Miloša Juríčka so Slaviou Capital nevedel. Dodal, že téme sa tento týždeň venovala Správna rada TASR a okrem iného skonštatovala, že mediálne výstupy Teraz Media zodpovedajú zásadám objektívnej žurnalistiky a že TASR má kontrolu nad spoločnosťou Teraz Media. Situáciu budú ďalej podľa Rezníka riešiť na valnom zhromaždení spoločnosti.

Viac o téme: TASRMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu