Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začal sa výber šéfa OSN: Lajčák stále horúcim kandidátom, hrozí mu však červená karta!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov dnes bude hlasovať o kandidátoch na generálneho tajomníka organizácie, stáli členovia Bezpečnostnej rady však už budú môcť udeliť kandidátom červenú kartu. V doterajších piatich indikatívnych hlasovaniach mohli všetci 15 členovia Bezpečnostnej rady vyjadriť svoj názor na kandidáta možnosťami "podporujem", "nepodporujem" a "nemám názor". V týchto hlasovaniach sa kandidát Slovenska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák umiestnil raz v strede rebríčka, raz na predposlednom mieste, dvakrát za sebou skončil druhý a v poslednom hlasovaní na treťom mieste.

Na to, aby Bezpečnostná rada odporučila kandidáta na schválenie Valnému zhromaždeniu OSN, potrebuje kandidát získať deväť hlasov a žiadne veto. Zdroje z prostredia OSN neočakávajú, že sa výber kandidáta skončí dnes. Momentálne sa o vrcholovú diplomatickú funkciu uchádza desať kandidátov.

Objavila sa prekvapivá favoritka

Naposledy sa do boja o tento post zapojila bulharská eurokomisárka pre rozpočet Kristalina Georgieva. Bulharská vláda ju schválila minulý týždeň, a tak má Bulharsko v hre dve kandidátky. Druhou je šéfka UNESCO Irina Boková, ktorá bola ešte pred začiatkom voľby považovaná za favoritku, v indikatívnych hlasovaniach sa však neumiestňovala na popredných pozíciách. Bulharská vláda ju preto prestala podporovať a nasadila do boja Georgievu. Boková sa však vyjadrila, že odstúpiť neplánuje. Georgieva má podporu európskych ľudovcov, kam patrí napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová. Práve ona mala podľa medializovaných informácií lobovať za Georgievu u ruského prezidenta Vladimíra Putina. Okrem toho Bulharku, ktorá si vzala v Európskej komisii mesiac neplateného voľna, aktívne podporuje aj Maďarsko. Georgieva by podľa analytikov mohla byť priechodným kandidátom - je žena a je z východoeurópskej skupiny, ktorá ešte nikdy nemala generálneho tajomníka. Na čele organizácie takisto ešte nikdy nestála žena. Portugalské médiá jej kandidatúru v poslednom možnom momente prirovnali k tomu, ako keby niekto v posledných sto metroch maratónu začal bežať s ostatnými. 

V hlasovaniach kraľoval Portugalčan Guterres 

Práve Portugalčan, expremiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres sa umiestnil na prvom mieste vo všetkých piatich indikatívnych hlasovaniach. Hovorí sa, že Guterresa by mohli vetovať Rusi, ktorí chcú, aby bol nový generálny tajomník z východnej Európy. Otázne však ostáva, či skutočne od Rusov dostane červenú kartu. Niektorí analytici si myslia, že v tom prípade by iní stáli členovia BR OSN mohli udeliť vetá východoeurópskym kandidátom. Rusko má tento mesiac predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN a avizovalo, že celý proces výberu generálneho tajomníka chcú tento mesiac uzavrieť. Ruský veľvyslanec Vitaly Churkin sa nedávno vyjadril, že je čas, aby mala východoeurópska skupina svojho generálneho tajomníka a veľmi radi by na tomto poste videli ženu. 

Srbský kandidát mal veľkú kampaň, vraj bez výsledku

Podľa zdrojov z prostredia OSN by sa generálnym tajomníkom nemal stať Srb Vuk Jeremić, ktorý skončil v posledkom indikatívnom hlasovaní na druhom mieste. Očakáva sa, že červenú kartu mu dajú Američania, prípadne aj Briti. Jeremić mal na kampaň približne stočlenný tím a hovorí sa aj o 20 miliónoch dolárov. 

Slovenský kandidát Miroslav Lajčák ide podľa vlastných slov do záverečnej fázy zo silnej pozície. "Ja som od začiatku vstupoval do tejto kampane s cieľom viesť ju pozitívne, transparentne, čestne a som rád, že tento prístup mi vyniesol popredné miesta. V posledných troch kolách som skončil na druhom, respektíve treťom mieste. Z hľadiska našej regionálnej skupiny som skončil ako líder. Do finále vstupujem zo silných priečok, nemám dôvod nebyť spokojný," povedal o doterajších hlasovaniach šéf slovenskej diplomacie. Pokiaľ ide o jeho osobnú kampaň, Lajčák tvrdí, že ju viedol tak, že je v prvom rade minister zahraničných vecí SR a tak, že jeho prioritou bolo a je predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. "Robím kampaň tým, že kvalitne vykonávam svoju prácu a vyjadrujem sa k relevantným témam," povedal pre novinárov pred časom. Podľa zdrojov z prostredia OSN Lajčáka na pôde organizácie vnímajú ako silného a kvalitného kandidáta. 

Tohtoročný výber sa líši od tých predchádzajúcich. Mal byť otvorenejší a transparentnejší. Vlády boli oficiálne vyzvané, aby nominovali svojho kandidáta. Tí absolvovali aj tzv. hearingy, čiže vypočutia, v ktorých prezentovali svoju víziu a odpovedali na otázky diplomatov aj verejnosti. Po fáze indikatívnych hlasovaní nastáva tretia fáza, kde už stáli členovia Bezpečnostnej rady (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko a Čína) budú môcť kandidátom udeliť červenú kartu. Keď sa 15-členná Bezpečnostná rada zhodne na mene, kandidáta odporučí Valnému zhromaždeniu. To kandidáta schváli, ak kandidát dostane nadpolovičný počet hlasov. Nový generálny tajomník alebo generálna tajomníčka sa funkcie ujme od 1. januára 2017. 

Viac o téme: OSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu