Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobrovoľná vojenská príprava je potrebná vzhľadom na stav armády, konštatuje Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dobrovoľná vojenská príprava je podľa Slovenskej národnej strany (SNS) potrebná vzhľadom na stav našej armády, úbytok profesionálnych vojakov aj vzhľadom na medzinárodné postavenie a záväzky Slovenska vo vojenskej oblasti. Strana preto víta, že do dnešného programu schôdze vlády sa dostal aj návrh zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave.

"V slovenskej armáde je takmer 12.000 profesionálnych vojakov a približne 3500 civilných zamestnancov. Je však komické, že na asi štyroch vojakov pripadá jeden civilný zamestnanec. Takýto pomer je dlhodobo neúnosný," konštatuje predseda SNS Andrej Danko.

Ako dodal, Slovensko žije síce 70 rokov v mieri, ale spolu s Európou čelí novým hrozbám ako približovanie sa vojenského konfliktu k našim východným hraniciam, nebezpečenstvo terorizmu, problém státisícov migrantov mieriacich na starý kontinent. "Preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad zlepšením podmienok pre ozbrojené sily a posilnenie armády," dodal.

Ako ďalej Danko priblížil, SNS vo svojich programových tézach navrhuje vypracovať novú koncepciu obrany štátu a navrhuje zaviesť dobrovoľnú vojenskú službu s cieľom zlepšenia prípravy mladých ľudí v oblasti bezpečnosti a zdravotníctva.

Podľa SNS musí byť dobrovoľná vojenská služba založená prísne na slobodnom rozhodnutí jedinca a mala by trvať najmenej tri mesiace. "Tým mladým ľuďom, ktorí by takúto prípravu chceli absolvovať, by mal štát na to vytvoriť podmienky. Netreba zabúdať na to, že z radov takto pripravených mladých ľudí môžu byť neskôr vybratí šikovní policajti či hasiči," uzavrel Danko.

Viac o téme: SNSAndrej DankoVojenská príprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu