Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajná dohoda SDKÚ so Smerom: Pomsta opozícii a lukratívny flek pre Frešovho človeka!

Tajné dohody Smeru s Pavlom Frešom. Zobraziť galériu (3)
Tajné dohody Smeru s Pavlom Frešom. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozkol v SDKÚ! Ľudovít Kaník sa vzdal straníckych funkcií po tom, čo nenašiel spoločnú reč s Pavlom Frešom. Frešo s Kaníkom sa nezhodli na nominácii šéfa NKÚ. Náš zdroj nám potvrdil, že Frešo chce na tomto poste človeka, za ktorého by bez obáv zahlasoval Smer. Týmto rozhodnutím sa Frešo pustil do pochybných zákulisných politických obchodov so Smerom.

Prezídium SDKÚ v pondelok na návrh predsedu Pavla Freša schválilo kandidatúru NKÚ Karola Mitríka. S Mitríkom by zrejme nemal problém ani premiér Robert Fico. Ten totiž už pred tromi rokmi pripustil, že ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, ponúkne jej kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. To však nahnevalo Kaníka a preto sa rozhodol vzdať sa vedúcich funkcií v strane.

Náš zdroj nám potvrdil, že za Frešovým krokom majú byť politické dohody so Smerom. "Frešo sa dohodol so smerákmi, že mu schvália Mitríka na šéfa NKÚ. Dôvodom je pomsta ostatným opozičným stranám za Váhostav. Navyše Fico bude môcť hovoriť o tom, že opozícia nie je jednotná. Naoplátku Frešo dostane od smerákov podporu v projektoch v rámci kraja. To Kaníkovi vadí a preto oznámil svoju rezignáciu," povedal nám náš zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (3)
Pavol Frešo  (Zdroj: SITA)

Spýtali sme sa preto Kaníka, či považuje rozhodnutie Pavla Freša nominovať šéfa NKÚ Mistríka namiesto Žilinku, na ktorom sa zhodol zvyšok opozície, ako krok v prospech Smeru, ktorý je odhodlaný za neho zahlasovať. "Sú to kadejaké výmysly alebo hypotézy. Ja som nič také nikdy nepovedal," zareagoval pre Topky Kaník. Táto nominácia je preňho zarážajúca. "Aj pre mňa je to nepochopiteľné. Považujem to za politicky chybné," povedal nám Kaník s tým, že nechcel špekulovať o pohnútkach Pavla Freša.

Frešovi nejde o spokojnosť Smeru

Pavol Frešo obchody so Smerom odmieta, o ich spokojnosť mu nejde. "SDKÚ-DS navrhla na post predsedu NKÚ Karola Mitríka pretože ho považuje za odborníka so skúsenosťami. V pozícii riaditeľa SIS si vyslúžil rešpekt a uznanie, aj medzi zahraničnými partnermi. Už v roku 2010 získal podporu celej pravice a vláda Ivety Radičovej ho zvolila do čela SIS. SDKÚ-DS sa preto bude opäť uchádzať o rovnakú širokú podporu pre Karola Mitríka medzi všetkými pravicovými stranami. Mojim cieľom je odborník bez škandálov v čele NKÚ a nie spokojnosť Smeru,"

Strana Smer sa nechcela podieľať na špekuláciách o dohode Freša so Smerom. "Termín na odovzdanie kandidátky je 8.5., dovtedy sa ku kandidátom na post šéfa NKÚ nebudeme vyjadrovať," zareagovali pre Topky z tlačového odboru strany Smer.

Politológ: Rozhodnutie Freša je bizarné

Pre politológa Michala Horského je konanie Pavla Freša nevysvetliteľné. "Je to bizarné rozhodnutie a o všeličom to vypovedá," povedal pre Topky Horský. Boj o volebného lídra SDKÚ považuje politológ za irelevantný. "Boj o volebného lídra možno pripodobniť zápasu, kto bude hrobárom strany a kto pochová politickú mŕtvolu SDKÚ," nechal sa počuť.

Kaník sa vzdal straníckych funkcií a vyzve Freša

Kaník sa vzdal straníckych funkcií, pretože nesúhlasí s nomináciou bývalého šéfa SIS Karola Mitríka ako kandidáta na predsedu NKÚ. Sám potvrdil, že sa kvoli tomu predvčerom pohádali. Nominovať Mitríka je politická samovražda. „Je to politická samovražda,“ dodal.

Poslední dvaja mohykáni v SDKÚ
Zobraziť galériu (3)
Poslední dvaja mohykáni v SDKÚ  (Zdroj: SITA)

Ľudovít Kaník, ktorý sa vzdal straníckych funkcií, sa chce uchádzať o pozície volebného lídra SDKÚ. Ako povedal Kaník včera na tlačovej besede, ak budú vyhlásené primárky a navrhne ho niektorá krajská stranícka organizácia, kandidatúru prijme. „Strana potrebuje čerstvý vietor do plachiet,“ vyhlásil. Strana potrebuje nové kroky. „To sú kroky na to, aby strana získala dôveru a mohla sa uchádzať o podporu pri porážke Roberta Fica,“ dodal.

Odmieta tiež hru Smeru, ktorý cez voľbu šéfa NKÚ chce podľa Kaníka ukázať, aká je opozícia rozhádaná. "Toto je hra Roberta Fica. Hodil opozícii ohlodanú kosť, aby sa pobila, aby ukázal, ako sa nevie dohodnúť," povedal Kaník, ktorý sa nechce na takej hre zúčastňovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu