Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lajčák: Európska únia nie je v otázke spolupráce s Ruskom rozdelená

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nová stratégia vzťahov Európskej únie k Ruskej federácii bude hlavou témou zasadnutia ministrov zahraničných vecí únie v pondelok 19. januára v Bruseli. Podľa diplomatických zdrojov sú členské krajiny rozdelené na dva tábory, ktorých názory sa podstatne líšia.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považuje vyjadrenia o rozdelenej únii za evergreenovú pesničku, ktorá sa použije pri každej zložitejšej situácii. Podľa neho o tom možno hovoriť iba v prípade, keď sa ministri alebo európski lídri nedokážu na niečom dohodnúť. "To sa ale nestáva, vždy odsúhlasíme spoločnú pozíciu - toto je jednota Európskej únie," poznamenal.

Pripomenul však, že jednota sa nemôže zamieňať s uniformitou. "Nie sme v Severnej Kórei, aby sme všetci používali tie isté slová a mali jeden názor. Rozumiem volaniu po jednote, ale nesmie sa za tým skrývať nerešpektovanie plurality názorov," dodal.

Ministri sa majú v pondelok zaoberať aj možným vytvorením paneurópskej televízie s ruským vysielaním. Tá by zabezpečovala dôveryhodný prísun informácií pre rusky hovoriacich obyvateľov členských štátov EÚ, ale aj mimo nej. Ide o súčasť výzvy na vypracovanie plánu reakcie na propagandistickú kampaň Moskvy súvisiacu s ukrajinskou krízou. Tú podpísala Británia, Dánsko, Estónsko a Litva. Projekt celoeurópskej televízie podporuje okolo 13 až 15 členských štátov, ktoré sú ochotné ju financovať.

Či je medzi nimi aj Slovensko, Lajčák neprezradil. Najprv chce prebrať túto iniciatívu svojho litovského kolegu Linasa Linkevičiusa. "Nerád by som sa vyjadroval verejne pred tým, ako to s kolegami dôkladne prediskutujeme a vymeníme si názory a argumenty," deklaroval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu