Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvý prešľap prezidenta Kisku je tu: Vládnym špeciálom sa nechal odviezť na víkend domov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Andrejovi Kiskovi sa podaril prvý prešľap! Celý mesiac sa darilo tajiť návštevu rodného Popradu, kde pristál vládnym špeciálom zo summitu NATO. Aj keď sa prezident snaží dbať o svoj čistý imidž, táto správa veľa ľudí nepoteší. S vládnym špeciálom sa totiž nechal vyložiť doma. Prečo tam letel a koľko táto nečakaná návšteva stála občanov?

Summit sa konal presne pred mesiacom v septembri. Kiska letel vládnym špeciálom do Walesu spolu so slovenskou delegáciou. Po dvoch dňoch sa mal vrátiť do Bratislavy. Zistili sme však, že namiesto toho letel z Cardiffu do rodného Popradu.

Kancelária prezidenta tvrdila, že Kiska mal v Poprade program. „Lietadlo podľa mojich informácií pristálo podľa plánu a pracovného programu prezidenta v Poprade,“ potvrdil nám informáciu Krpelan s tým, že návšteva Popradu mala byť v pracovnom programe.

Kiska sa na summite stretol aj s bývalým šéfom NATO Rasmussenom a britským premiérom Cameronom
Zobraziť galériu (3)
Kiska sa na summite stretol aj s bývalým šéfom NATO Rasmussenom a britským premiérom Cameronom  (Zdroj: SITA, Facebook)

Ibaže stránka prezidenta žiadny pracovný program v Poprade nespomína. Oficiálne povinnosti čakali prezidenta až v utorok v Bratislave. Naplánovaná bola návšteva pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Poobede mal navštíviť výstavu Amazing Planet. Krpelan však nespresnil, aký pracovný program čakal na prezidenta v Poprade.

Vládnym špeciálom letel aj do Ameriky
Zobraziť galériu (3)
Vládnym špeciálom letel aj do Ameriky  (Zdroj: SITA, Facebook)

Z Walesu do Popradu je vzdialenosť približne 1700 kilometrov. Do Bratislavy iba približne 1450 kilometrov. Navyše tak musel vládny špeciál preletieť vyše 500 kilometrov.

Na let vládneho Tupoleva sa museli poskladať občania. Z britských ostrovov do Popradu a naspäť do Bratislavy to mohlo vyjsť na približne hodinu letu. Podľa nášho odhadu z verejne dostupných informácií sa cena letovej hodiny dopravného lietadla Tu-154M pohybuje okolo 8.000 eur. Spolu s ďalšími nákladmi to mohlo vyjsť do 10.000 eur.

Summit NATO sa uskutočnil takto pred mesiacom vo štvrtok a piatok (4. a 5.) vo Walese. Hlavnými témami boli okrem pomoci Ukrajine aj obranyschopnosť aliancie, teda posilnenie jej východnej hranice. Dôležitou bola aj téma navyšovania rozpočtov na obranu v členských štátoch NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu