Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Žiga je stále nespokojný s návrhom rozpočtu pre jeho rezort

Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rokovania o budúcoročnom rozpočte ministerstva životného prostredia dosiaľ nepriniesli uspokojivý výsledok. Po dnešnom zasadnutí vlády to uviedol šéf rezortu Peter Žiga (Smer-SD).

Informoval, že mal už niekoľko stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), posledné sa uskutočnilo v utorok (9.9.). „Postupne hľadáme cestu k tomu, aby obidva rezorty boli spokojné,“ uviedol minister s dodatkom, že doterajší výsledok ho neuspokojuje.

Celkovo majú výdavky envirorezortu v roku 2015 narásť o 63,5 percenta na navrhovaných 652 miliónov eur. Tento skok však obstarávajú eurofondy. Samotné prostriedky pre ministerstvo majú podľa pôvodného návrhu poklesnúť o 14 miliónov eur - 35,4 percenta na navrhovaných 25,6 milióna eur.

Žiga v reakcii na pôvodný návrh rozpočtu pred troma týždňami uviedol, že sú ohrozené jeho niektoré kompetenčné právomoci - fungovanie viacerých rezortných organizácií. Teraz spresnil, že by bol spokojný, keby sa mu podarilo vyrokovať sumu „niekde na úrovni medzi minulým a týmto rokom“, čo v číselnom vyjadrení predstavuje podľa jeho slov sumu niekde medzi 40 a 50 miliónmi eur.

„Budeme mať ešte niekoľko stretnutí. Termín na predloženie rozpočtu do parlamentu je 15. október a dovtedy ešte veľa vody v Dunaji potečie,“ poznamenal a vyjadril presvedčenie, že nakoniec bude úspešný.

Z celkovej úspory, ktorú Kažimír predpísal envirorezortu, až 11,6 milióna eur predstavujú konsolidačné opatrenia v rámci reformy ESO. Žiga nesúhlasí, že reforma verejnej správy môže mať takýto efekt. Ministerstvo podľa neho, naopak, naberie nové kompetencie.

„Oni (ministerstvo financií a ministerstvo vnútra, pozn.) to vidia skôr na úsporách. Ja to vidím na tom, že nemôžeme likvidovať organizácie, ktoré majú svoju aj verejnoprospešnú činnosť, to znamená, že nie sú len za účelom zisku,“ vysvetlil.

Žiga zdôraznil, že napríklad Slovenský vodohospodársky podnik nikdy nebude ziskový, lebo chráni obyvateľstvo pred povodňami, čo nie je zárobková činnosť. Podobne aj Slovenský hydrometeorologický ústav alebo napríklad Geologický ústav Dionýza Štúra.

„Keď je nejaký zosuv, hľadíme, čo geológovia zistia, keď je však relatívne obdobie pokoja, každý si myslí, že je to nepodstatný ústav,“ uviedol na margo posledne menovaného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu