Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kiska: Sankcie voči Rusku sú dostatočné, ďalšie rázne kroky nie sú potrebné

Andrej Kiska na oficiálnej návšteve Rakúska.
Andrej Kiska na oficiálnej návšteve Rakúska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Postup rozširovania sankcií voči Rusku je dostatočný a nie je potrebné robiť žiadne rázne kroky. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom to vyhlásil najvyšší slovenský predstaviteľ Andrej Kiska. Prezident SR je na oficiálnej návšteve Rakúska, kam pricestoval na Fischerovo pozvanie.

"Ak dochádza k porušeniu dohôd, sankcie sú potrebné a nutné. K tomu, aby sme mohli riešiť konflikty, je tiež potrebný dialóg a vysvetľovanie. Musí sa to ale opierať o dôveru, aby sme vedeli, že slová, ktoré za stolom padnú, budú skutočne platiť. Ak neplatia, treba uvažovať o ich posilnení reálnym činom," povedal Kiska.

Podľa jeho slov je "nesmierne dôležité, aby sa krajiny v rámci V4 i Európskej únie pokúsili ak nie hovoriť jedným hlasom, tak mnohými, ktoré ale hovoria to isté," apeloval.

O potrebe dialógu na prvom mieste hovoril aj Fischer: "Sankcie sú vždy posledným prostriedkom; tieto sa týkajú konkrétnych osôb a sú aj pre nás nevyhnutné. Viem, že v rámci prípravy na summit EÚ boli rôzne názory a bol dosiahnutý kompromis, ktorý Rakúsko podporuje. Dlhodobé stabilné vzťahy ale dosiahneme rokovaniami," dodal rakúsky prezident.

Vedúci predstavitelia EÚ sa na stredajšom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na rozšírení sankcií proti spoločnostiam, vrátane tým z Ruska, ktoré podkopávajú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Dohodli sa na potrebe vypracovania nového zoznamu firiem a osôb, voči ktorým majú byť sankcie uvalené. Dokument predstavia verejnosti do konca mesiaca.

Nový balík sankcií predvída aj pozastavenie nových pôžičiek pre Rusko prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB). Únia sa v duchu týchto opatrení pokúsi o pozastavenie nových úverov pre Ruskú federáciu zo strany Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

EÚ sa okrem toho bude zaoberať i možnosťou trestania konkrétnych spoločností a osôb, ktoré podporujú najvyšších ruských činiteľov zodpovedných za nelegálnu anexiu Krymu alebo destabilizáciu pomerov na východe Ukrajiny.

V záveroch summitu sa uvádza, že únia odsudzuje pokračujúce nelegálne aktivity ozbrojených militantov na východe Ukrajiny vrátane obsadzovania úradných budov, brania rukojemníkov a útokov na členov ukrajinských ozbrojených síl a pohraničnej stráže.

Únia zároveň vyzvala Moskvu, aby aktívne využila svoj vplyv na proruské ozbrojené sily na Ukrajine a zastavila cezhraničný tok zbraní a vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu