Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politické strany o Sýrii: Toto si o vojenskom zásahu USA myslia SNS a KSS!

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA – Vojenský zásah v Sýrii, o ktorom uvažujú Spojené štáty americké, považujú predstavitelia Slovenskej národnej strany (SNS) a Komunistickej strany Slovenska (KSS) za neopodstatnený. Uviedli to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj a predseda KSS Jozef Hrdlička.

Obaja spochybnili argumentáciu, podľa ktorej by pripravovaný útok mal byť reakciou na použitie chemických zbraní zo strany režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa Rafaja bola podobne odôvodnená aj vojenská operácia v Iraku a chemické zbrane sa tam napokon nenašli. "Tentoraz sa útok chemickými zbraňami reálne stal, ale nie je jednoznačne dokázané, kto ho spáchal," vysvetlil Rafaj. Dodal, že situácia v Sýrii je napätá a bombardovanie zo strany USA by ho mohlo ešte viac eskalovať. "Sýria môže byť na Blízkom východe rozbuškou. Vojenský útok na Sýriu môže mať nedozierne následky na celú oblasť," povedal Rafaj. "Sýria by si mala svoje problémy vyriešiť sama. A ak by predsa len bol nevyhnutný zásah medzinárodného spoločenstva, mal by prebehnúť na základe konsenzu v Bezpečnostnej rade OSN," dodal Rafaj.

Postoj komunistov je radikálnejší, podľa Hrdličku sú obvinenia USA "vykonštruované". "Podobne, ako v prípade Juhoslávie, Iraku či Líbye, starostlivo vykonštruovali rôzne obvinenia voči legitímnym mocenským štruktúram Sýrie a prostredníctvom financovania a vyzbrojovania žoldnierskych a teroristických skupín destabilizujú celú krajinu. Obeťou sú zakaždým nevinní ľudia," vyhlásil Hrdlička. Tvrdí, že USA a prípadní spojenci chcú vojenským útokom "zavŕšiť svoj mocenský scenár". "KSS vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby sa správala štátnicky a vážila si medzinárodné právo. Jedine Bezpečnostná rada OSN je inštitúcia, ktorá rozhoduje o otázkach mieru a vojny," vyhlásil Hrdlička. KSS zároveň vyzvala vládu SR, aby vystúpila z "agresívneho, Spojenými štátmi americkými ovládaného vojenského paktu NATO".

USA avizovali, že budú pokračovať v príprave prípadnej vojenskej akcie voči Sýrii aj napriek štvrtkovému odmietnutiu takejto možnosti v britskom parlamente.  "Ako už sme povedali, rozhodnutie prezidenta Obamu bude závisieť od toho, čo je v najlepšom záujme Spojených štátov," povedala agentúre DPA hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová. Barack Obama je podľa nej presvedčený, že "ide o základné záujmy Spojených štátov a že krajiny, ktoré porušujú medzinárodné normy, musia byť braté na zodpovednosť." 

USA zaznamenali výsledok hlasovania britského parlamentu a "budú pokračovať v konzultáciách s vládou Spojeného kráľovstva - jedného z našich najbližších spojencov a priateľov", dodala Haydenová. Aj podľa denníka New York Times (NYT), odvolávajúceho sa na zdroje z prostredia vlády, je Obama pripravený pokračovať s prípravami obmedzeného vojenského úderu na Sýriu napriek tomu, že Británia sa na ňom po zamietavom stanovisku parlamentu nezúčastní. Výsledok hlasovania bol ťažkou ranou nielen pre britského premiéra Davida Camerona, ktorý sľúbil podporu Obamovi, ale skomplikovalo to aj postavenie Obamu, ktorý po tom, čo sa vzdal nádeje na získanie mandátu pre útok v Bezpečnostnej rade OSN, sa snaží zostaviť protisýrsku spojeneckú koalíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu