Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MO sa bráni: Za stav ozbrojených síl môže aj SDKÚ

Prezentácia cvičenia Capable Logistician 2013 za účasti predstaviteľov Severoatlantickej aliancie, Vojenského výboru NATO, ministrov obrany a náčelníkov GŠ krajín V4 a ďalších hostí.
Prezentácia cvičenia Capable Logistician 2013 za účasti predstaviteľov Severoatlantickej aliancie, Vojenského výboru NATO, ministrov obrany a náčelníkov GŠ krajín V4 a ďalších hostí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hodnotenie Bielej knihy o obrane SR poslanca Národnej rady SR Martina Fedora je podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Ballekovej jeho politickým názorom. Ako povedala, je však zarážajúce, že bývalý exminister obrany prichádza s touto kritikou.

„Pripomíname, že verejnosť, aj poslanci, ktorí sú zároveň členmi Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, mali možnosť materiál pripomienkovať v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Pán poslanec by si najskôr mal pozametať pred vlastným prahom. Jeho materská strana viedla rezort obrany štyri roky. Napokon to, v akom stave sa dnes Ozbrojené sily SR nachádzajú, je výsledkom aj ich práce,“ uviedla hovorkyňa.

Súčasné vedenie rezortu robí podľa Ballekovej všetko preto, aby súčasný stav zmenilo, a preto sa snaží, čo najviac peňazí investovať do rozvoja a modernizácie. „Prijatými opatreniami sme zastavili pokles výdavkov na rozvoj OS SR a v porovnaní s rokom 2011, keď bol historicky najnižší, sme ho zvýšili. Financovanie sme nastavili tak, aby sme v roku 2013 investovali do rozvoja 15,23 % rozpočtu, čo je o 6,7 % viac ako v roku 2011,“ povedala hovorkyňa s tým, že poslancovi zároveň pripomína, že súčasné vedenie Bielu knihu o obrane dokončilo, na rozdiel od predchádzajúcej vlády, ktorá ju nebola schopná vytvoriť,  nie to ešte politicky presadiť. 

Ozbrojené sily SR netrpia podľa podpredsedu SDKÚ-DS a exministra obrany Martina Fedora diagnózou, že by mali málo plánovacích dokumentov, ale potrebujú ich realizáciu. Ako povedal Fedor v rozhovore, plánovacích dokumentov máme až až, ale chýbajú praktické kroky ako sa dostať k plánovanému cieľovému stavu.

„Tak, ako bola schválená Biela kniha o obrane SR vládou v júni, tak takáto cesta nemôže byť uskutočnená. Biela kniha je totiž len vágnym dokumentom bez akýchkoľvek konkretizácií,“ povedal s tým, že očakával od rezortu obrany plán ako budú vyzerať ozbrojené sily v niektorom z rokov. Očakával tiež konkrétne programy, ktoré nás dovedú k plánovanému cieľu. 

Vláda v júni schválila Bielu knihu o obrane SR. Po nej má prísť na rad plán rozvoja armády do roku 2024. Tam sa bude podľa jednotlivých priorít napĺňať to, čo Biela kniha indikuje v oblasti modernizácie, reštrukturalizácie ozbrojených síl aj generálneho štábu, zefektívnenia manažmentu rezortu. V prvej fáze do roku 2015 chce rezort stabilizovať situáciu. Postupne chce začať modernizovať pozemné sily. Podobné rozhodnutia prídu aj v oblasti obrany vzdušného priestoru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu