Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

SMK: Prezidentský kandidát má súhlasiť so zachovaním identity Maďarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prezidentský kandidát, ktorého by mala podporiť Strana maďarskej komunity (SMK), bude musieť súhlasiť s dokumentom o zachovaní identity Maďarov, ktorí žijú na Slovensku.

Na dokumente sa pred časom zhodli SMK, Most-Híd a Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku. Ako povedal dnes predseda SMK József Berényi, jeho strana nechce počuť všeobecnú odpoveď, ale konkrétnu, či sa vie kandidát s týmto materiálom zhodnúť a veci z neho presadzovať a obhajovať ich na slovenskej verejnosti v prípade zvolenia. „Je pre nás dôležité, aby náš kandidát súhlasil s týmto dokumentom,“ uviedol.

Potenciálny prezidentský kandidát Pavol Hrušovský chce rokovať o podpore aj s neparlamentnou Stranou maďarskej komunity (SMK). Ako povedal v rozhovore, rokovať chce určite aj s SMK. „Nebránim sa rokovaniu, stretnutiu s kýmkoľvek a ktoroukoľvek politickou stranou. Nakoniec tú spoluprácu predstavuje aj Most s SMK a nevidím tam dôvod, prečo by som, ak by som mal byť kandidátom na prezidenta republiky, obchádzal kohokoľvek,“ povedal s tým, že naopak, jeho cieľom je dokázať názory spájať a nie oddeľovať.

Berényi Hrušovskému vyčíta, že podľa internetového výpisu nehlasoval nedávno za zákon troch poslancov Mosta-Híd, ktorým sa snažili zaviesť dvojjazyčné názvy železničných staníc. Vzápätí na ďalšom hlasovaní však už bol prítomný. „Ak sa s ním stretneme, budeme sa ho pýtať, prečo nehlasoval. Nehlasoval asi preto, že nechcel. Ak chce získať maďarské hlasy, mal by hlasovať za takéto návrhy,“ vyhlásil Berényi.

SMK podporuje návrh Občianskej konzervatívnej strany (OKS), aby sa na jeseň konali primárky pravicových kandidátov na prezidenta. „Najlepšie by bolo, keby boli primárky a víťaz by sa stal kandidátom pravice,“ uviedol Berényi. Ak by však nebola dohoda na primárkach, SMK bude požadovať minimálne podporu spomínaného dokumentu o identite Maďarov.

Kandidatúru Hrušovského zatiaľ podporili KDH a Most-Híd. Na rozhodnutie SDKÚ-DS chce čakať do začiatku jesene. Hrušovský totiž podmieňuje svoju prezidentskú kandidatúru aj podporou od SDKÚ-DS. Nechce však povedať, či bude kandidovať, aj keď ju nezíska. „Zatiaľ hovorím, čakám na vyjadrenie SDKÚ a to ďalšie pokračovanie bude potom,“ povedal. Rokovania totiž v tejto chvíli nepovažuje za skončené.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský 28. júna oznámil, že je pripravený prijať kandidatúru na prezidenta SR, ak bude mať podporu troch strán Ľudovej platformy, teda okrem KDH a Mosta-Híd aj SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu