Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Vláda rozhodne o vyriešení priestorových problémov počas predsedníctva v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vláda by dnes mala rozhodnúť o vyriešení nedostatočnej priestorovej kapacity Stáleho zastúpenia (SZ) SR v Bruseli počas prípravy a výkonu slovenského predsedníctva v EÚ. Do čela európskeho zoskupenia sa Slovensko postaví v druhej polovici 2016.

Rezort diplomacie navrhuje dve rovnocenné alternatívy. Jednou je kúpa novej budovy a druhou prenájom kancelárskych priestorov pre všetkých zamestnancov, ktorí budú zabezpečovať výkon predsedníctva. Kúpa je však podmienená predajom Stáleho zastúpenia SR pri EÚ a zastupiteľského úradu v Bruseli. V prípade prenájmu je nevyhnutná rekonštrukcia SZ. Obe spomínané nehnuteľnosti sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Súčasné priestory SZ postačujú na približne 78 pracovníkov. Počas predsedníctva sa počíta s 225 zamestnancami.

Na programe 62. schôdze je aj návrh na úplné otvorenie slovenského trhu práce pre Chorvátsko. To sa stane členom únie 1. júla tohto roka. Ministerstvá zahraničných vecí a práce si nemyslia, že týmto krokom príde k dramatickému nárastu záujmu Chorvátov o zamestnanie v SR, ani že by to spôsobilo závažné problémy na našom trhu práce.

Kabinet by dnes mal rozhodnúť aj o investičnej pomoci trom firmám v objeme vyššom ako 33 miliónov eur. Podporené majú byť spoločnosti Continental Matador Rubber, Railway Casted Components a Brovedani Slovakia.

Najvyšší štátny príspevok na svoju investíciu má dostať Continental, a to vo forme úľavy na dani v sume 19,933 milióna eur. Rovnako iba odpustenie dane vo výške 3,588 milióna eur má získať Brovendani. Ak návrh ministerstva hospodárstva odobrí vláda, Railway Casted dostane pomoc 9,940 milióna eur na obstaranie dlhodobého majetku, ako príspevok na vytvorené pracovné miesta aj úľavu na dani.

Celkový objem štátnej pomoci poskytnutej vlani na Slovensku dosiahol 294,05 milióna eur. Medziročne sa tak znížila o 58,37 milióna eur alebo 16,56 %. Vyplýva to zo Správy o poskytnutej štátnej pomoci v SR za rok 2012, ktorou sa tiež majú ministri zaoberať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu