Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Hrušovský: Kauza GP potrvá do prezidentských volieb

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konflikt medzi NR SR a prezidentom Ivanom Gašparovičom nastal, lebo do dnešného dňa nerozhodol ani jeden ústavný orgán, že by voľba generálneho prokurátora nebola platná. Povedal to predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský v relácii TV Markíza Na telo.

Dodal, že v hre je oveľa viac, ako aj že sa kauza nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora natiahne do prezidentských volieb. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) opozícii vyčíta, že svojim návrhom na obžalobu prezidenta znepokojuje spoločnosť. Neexistencia generálneho prokurátora a "ťahanie sa už takmer tri roky o to, kto ním bude", je podľa Hrušovského dôvodom pre znepokojenie.

Na generálnej prokuratúre alebo na prokuratúrach ktoréhokoľvek stupňa sa začína a končí rozhodovanie o začatí alebo nezačatí trestného stíhania, vysvetľuje Hrušovský. Pýta sa, aký je Slovensko štát, keď prezident šiestim sudcom, ktorých sám vymenoval, vyslovil nedôveru a namieta ich zaujatosť. Hrušovský sa tiež pýta, aké sú hlavné dôvody pre nevymenovanie Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora. Záležitosť sa podľa neho natiahne až do prezidentských volieb. Dodal, že takto rozhádzané vzťahy medzi ústavnými orgánmi nezažil počas celého svojho pôsobenia v politike.

Pri hlasovaní o návrhu obžaloby prezidenta za úmyselné porušenie ústavy v utorok 12. marca sa v parlamente ukázalo, že s obžalobou nesúhlasia ani všetci opoziční poslanci. Hrušovský to očakával. "Rešpektujem slobodný mandát každého jedného poslanca," povedal šéf klubu KDH. Poslanci chceli využiť možnosť podať na Ústavný súd SR žiadosť, aby tento orgán posúdil, či prezident porušil ústavu alebo konal v súlade s ňou. A v tom podľa neho spočíva spor medzi Smerom a opozíciou. Riešiť to, akým spôsobom sa voľba uskutočnila, je podľa neho zástupný problém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu