Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

SDKÚ má ohľadom nezamestnanosti jasno: Môže za to Ficova politika

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podľa predstaviteľov opozičnej SDKÚ-DS je januárový nárast nezamestnanosti na Slovensku dôsledkom hospodárskej politiky vládneho Smeru-SD. Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave povedal podpredseda opozičnej strany Ivan Štefanec, vláda zrušila rovnú daň a zvýšila daňové zaťaženie nad úroveň okolitých krajín ako Česká republika, Maďarsko či Poľsko.

"Zvýšila odvody, poplatky. Zhoršila pracovné právo a predražila pracovné miesta tým, že chráni odborárskych funkcionárov na úkor zamestnancov," kritizoval Štefanec.

Miera nezamestnanosti, ktorá v januári tohto roku dosiahla 14,8 %, je podľa neho najvyššia od vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ). Pritom takýto trend sa v súčasnosti nedá pozorovať v ostatných krajinách. "Práve naopak, v Nemecku, Maďarsku, Rumunsku, Veľkej Británii a pobaltských krajinách nezamestnanosť klesá," upozornil podpredseda SDKÚ-DS. Ako dodal, politika zamestnanosti sa dá robiť aj inak a vyzval preto vládu, aby prijímala opatrenia, ktoré pomôžu trhu práce a rastu zamestnanosti. Zároveň dal do pozornosti návrhy zákonov, ktoré jeho strana predkladá do parlamentu a ktoré majú pomôcť podnikateľskému prostrediu.

Podľa Štefancovho straníckeho kolegu Ľudovíta Kaníka je politika SDKÚ-DS opačná od tej, ktorú praktizuje vládna strana. Teda podpora hospodárstva, zníženie nákladov pre firmy a zvýšenie čistých príjmov zamestnancov. "To pomáha ekonomike rásť, tak ako to pomohlo v rokoch 2002 až 2006," zdôraznil.

Na štatistiky nezamestnanosti už dnes reagoval aj šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Dôvodom negatívneho vývoja je podľa jeho slov stav slovenskej ekonomiky a odbytového zabezpečenia jednotlivých firiem. "Ale znova opakujem, žiadny Zákonník práce," zdôraznil Richter po dnešnom rokovaní vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu