Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na ministerstve pôdohospodárstva odhalia pamätnú tabuľu obetiam kolektivizácie

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na budove ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v pondelok odhalia pamätnú tabuľu obetiam násilnej kolektivizácie na Slovensku v 50. rokoch 20. storočia, roľníkom a ich rodinám pre vzťah k rodnej zemi, prenasledovaným, väzneným, vysťahovaným a narukovaným do PTP. Pamätnú tabuľu odhalí minister Ľubomír Jahnátek.

Odhaleniu bude predchádzať svätá omša za obete násilnej kolektivizácie vo Farskom kostole sv. Alžbety na Bezručovej ul. (Modrý kostolík), ktorej hlavným celebrantom bude biskup František Rábek.

Násilná kolektivizácia ublížila podľa ministra mnohým rodinám. „Jej následkom si mnohí roľníci vzali život, zanechali po sebe deti a neúplné rodiny. Tí zvyšní trpeli, lebo im násilne vzali majetok, ktorí nadobudli vďaka tvrdej drine, mnohokrát aj v zahraničí, kde ťažko pracovali v baniach,“ povedal dnes Jahnátek. Podľa neho mnohé obete násilnej kolektivizácie skončili kvôli režimu v pracovných táboroch, kde museli tiež ťažko pracovať, niektorí to nezvládli a prišli o život. „Je preto namieste pripomenúť si ich pamiatku aspoň umiestnením pamätnej tabule na budovu ministerstva a tiež omšou, ktorá sa bude konať v kostole v blízkosti ministerstva," konštatoval

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu