Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Gašparovič venoval holandským deťom fujaru, tie mu zahrali Tancuj, tancuj

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

AMSTERDAM - Prezident SR Ivan Gašparovič venoval počas svojho prvého dňa oficiálnej návštevy Holandského kráľovstva malým talentovaným hudobníkom fujaru.

Hlava štátu s manželkou a holandskou kráľovnou Beatrix navštívila nadáciu Leerorkest v Amsterdame, ktorá pomáha deťom z multikultúrneho prostredia rozvíjať svoje hudobné nadanie. Deti na uvítanie pre prezidentský pár zahrali a zaspievali slovenskú pesničku Tancuj, tancuj.

"Chcem vám popriať, aby sa vám darilo aj v živote. Som presvedčený, že táto hudba a priateľstvo, ktoré tu máte, bude dobrým predpokladom na to, že sa uplatníte aj v živote," zaželal Gašparovič deťom po koncerte, ktorý si pre delegáciu pripravili. Vzápätí im venoval slovenský ľudový nástroj, fujaru. "Budem rád, keď sa sem prídem nabudúce pozrieť, že mi niekto z vás na nej aj zahrá," vyzval prezident malých hudobníkov.

Prezidentský pár sa dnes stretol s najvyššími predstaviteľmi Holandského kráľovstva a okrem iného zavítal aj do reštaurátorskej dielne v holandskom národnom múzeu Rijksmuseum. V stredu (21. 11.) absolvuje Gašparovič v Haagu stretnutie s holandským premiérom Markom Ruttem, predsedom Senátu Fredom de Graaf, predsedníčkou Druhej komory holandského parlamentu Anouchkou van Miltenburg a zúčastní sa na rokovaní za okrúhlym stolom vo Zväze zamestnávateľov. Pôjde tiež na inovačný seminár v Holandskej obchodnej komore a navštívi aj Amsterdamskú burzu.

Hlava štátu má na programe i stretnutie s predsedom Medzinárodného súdneho dvora v Haagu Petrom Tomkom i s krajanmi. Delegácia sa v Holandsku zdrží do štvrtka. V posledný deň návštevy zavíta aj do holandského výskumno-vývojového centra v meste Eindhoven.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu