Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slota: Polícia pod vedením Spišiaka zametá miliónové podvody!

Ján Slota a bývalý predseda predstavenstva  Žrebčína Ivan Katrinec
Ján Slota a bývalý predseda predstavenstva Žrebčína Ivan Katrinec

BRATISLAVA - Polícia pod vedením policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka zametá pod koberec miliónové subvenčné podvody v rezorte pôdohospodárstva, čoho príkladom môže byť dlhoročná neúspešná snaha trénera dostihových koní a bývalého predsedu predstavenstva Žrebčína Motešice Ivana Katrinca poukázať na praktiky dvoch podnikateľov Slavomíra M. z Chorvátskeho Grobu a Jozefa Č. z Ivanky pri Dunaji.

 Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota.

"Pán minister vnútra robí veľkého herca pri kauzách, ktoré sú vymyslené, alebo čiastočne vymyslené, a na druhej strane tam, kde sú jednoznačné dôkazy, tu sa jeho jednotlivými útvarmi na ministerstve vnútra zametá pod koberec a nerobí sa s tým nič," povedal Slota. Dodal, že sú k dispozícii podpísané zmluvy, ktoré dokladujú, že prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva "boli brané eurofondy na neexistujúce projekty, respektíve projekty, ktoré možno boli niekde na papieri, ale nikdy sa neuskutočnili". "Respektíve, existuje len také 'křoví', ktoré má nepatrnú cenu oproti vybraným sumám," vyhlásil Slota.

Katrinec ho doplnil výpočtom projektov, na ktoré podnikatelia podľa neho získali podporu, od dvoch reálne neexistujúcich golfových areálov, na ktoré boli vyplatené dotácie dvakrát po viac ako 19 miliónov korún, šesťmiliónová (v korunách) výcviková dráha, na ktorej je len niekoľko drevených prekážok a sedemmiliónový (v korunách) projekt venovaný "zvyšovaniu životnej úrovne koní", či trojmiliónová šampiňonáreň, ktorá reálne neexistuje.

Podľa Katrinca projekt na pestovanie húb ministerstvo pôdohospodárstva dokonca preverovalo, napriek tomu nezistilo, že neexistuje. Podnikateľ sa podľa neho preukázal "tromi vrecami" šampiónov, ktoré kúpil z externého zdroja.

Katrinec tvrdí, že podal na firmu M., ktorú reprezentujú títo dvaja podnikatelia, po prvý raz podnet na Úrad boja proti korupcii (ÚBPK) 25. marca 2009 potom, čo vstúpila do Žrebčína Motešice a on ju podozrieval z tunelovania. "Vyšetrovateľ osobne niekoľkokrát navštívil statok Motešice a riadne skutok zadokumentoval," poznamenal Katrinec. Dodal, že išlo o dražby, ktoré podľa neho neboli v súlade so zákonom. Išlo o majetok, ktorého akcionárom bol aj štát a obaja podnikatelia sa v nich mali obohatiť o významné sumy.

 "Spoločnosť získala za necelých 600.000 korún majetok v hodnote niekoľko desiatok miliónov," vyhlásil Katrinec s tým, že na tento majetok potom podnikatelia získavali dotácie. "Vrcholom všetkého bolo podpísanie zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku zo dňa 16. septembra 2011 s platobnou agentúrou na prestavbu nevyužitého poľnohospodárskeho objektu, kde nominant Mostu-Híd Vadim Haraj (podriadený ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, pozn.) podpísal zmluvu na 499.870 eur na trojhviezdičkový penzión tejto firme. Ministerstvo pôdohospodárstva si ani neoverovalo, komu tento objekt patrí a či nie je v exekúcii," vyhlásil Katrinec.

Dodal, že ďalšia zmluva na podobnú sumu zo strany ministerstva bola podpísaná 20. septembra 2011 a "bola na internete čiastočne zmazaná a chýbali v nej údaje o konečnom odberateľovi". "Zabudli však vymazať aj druhú stranu, kde je jasne napísané, kto je konečným príjemcom tejto dotácie. Je viac ako zarážajúce, že si ministerstvo pôdohospodárstva neoveruje, na čo dáva financie," dodal.

"Zastavíme sa na čísle 300-350 miliónov korún," odhadol Katrinec, aká je celková hodnota zdrojov, ktoré podľa neho firma M. získala.

Katrinec tvrdí, že keď neskôr zisťoval, v akom štádiu je jeho trestné oznámenie z roku 2009, zistil, že vyšetrovateľ už na útvare nepracuje a spis tam neevidujú. Katrinec preto podal pre nečinnosť trestné oznámenie na samotný Úrad boja proti korupcii. Ani v tomto prípade neuspel, ÚBPK mu odpísal, že sa napriek telefonickému dohovoru nedostavil za účelom spísania trestného oznámenia.

Katrinec sa preto pokúšal pátrať sám. Zistil, že v roku 2011 podal bývalý konateľ firmy A. trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu. Firma Slavomíra M. podľa neho získala aktíva firmy A. vrátane práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Dlhy pritom nechala v spoločnosti A. "Za predávajúceho to podpísal istý Norbert Kozmon," povedal Katrinec. Kozmon, ktorý podpísal miliónové prevody, robil podľa neho v minulosti pomocného baču a v súčasnosti nie je možné vypátrať miesto jeho pobytu. "Tohto pána nevie nájsť ani súd, ani polícia, ani nikto." Katrinec sa obáva, či vôbec žije. Viac hovoriť k tejto veci nechcel, aby nemaril prípadné vyšetrovanie, "ak vôbec nejaké bude".
 

"Prokurátor okresnej prokuratúry v Novom Meste nad Váhom napísal: Na základe analýzy trestného oznámenia, sťažností a vykonaných výsluchov možno konštatovať, že ani napriek enormnej snahe policajta sa nepodarilo zistiť, kto a ako prevádzal majetok spoločnosti," vyhlásil Katrinec. Polícia podľa neho "nie že vyšetruje, ale zabraňuje vyšetreniu trestných činov".

Slota doplnil, že Katrinec bol v priebehu posledných rokov sám pod tlakom. Okrem trestného oznámenia pre ohováranie, ktoré naňho podal jeden z podnikateľov, bol aj podmienečne odsúdený za krádež sena, ktoré však podľa Katrinca pochádzalo z jeho vlastného pozemku.

Slota dodal, že on osobne odhováral Katrinca od toho, aby sa v tejto veci obrátil na orgány Európskej únie, keďže by to mohlo poškodiť slovenské čerpanie eurofondov ako takých. "Osobne si myslím, že na Slovensku je dosť síl na to, aby sme tieto veci potreli," uzavrel Slota.

"To, čo odznelo na tlačovej besede, to je taká džungľa, že v tom už sa ani divá sviňa pomaly nevyzná," reagoval na vyjadrenia SNS minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Zdôraznil, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nie je podriadená ministerstvu, ale je samostatným subjektom. "Vymazanie osobných údajov pre fyzickú osobu, pána M., na internetovej stránke nie je zakrývaním, ani ničím podobným, ale je to naplnením rozsudku Európskeho súdneho dvora z 30. novembra 2010, ku ktorému Európska komisia prijala vykonávacie nariadenie," povedal minister.

V súvislosti s projektmi na golfové ihriská minister Simon skonštatoval, že boli podané aj takéto projekty. "Tieto projekty však boli vyradené ešte predtým, než boli podané žiadosti o platbu. Žiadny cent na takéto projekty z platobnej agentúry vyplatený nebol," zdôraznil šéf rezortu pôdohospodárstva. Podľa ministra existujú dva projekty v rámci modernizácie fariem. Ide o pôvodnú zmluvu so spoločnosťou Agromer, s.r.o. a následne s firmou MBL, s.r.o. za 602-tis. eur, ktorá bola podpísaná v marci 2009. Druhým projektom je zlepšenie životných podmienok hovädzieho dobytka v hodnote 39,9-tis. eur, pričom táto zmluva bola podpísaná v auguste 2008. "Oba tieto projekty boli podpísané v čase Ficovej vlády so Slotom," upozornil Simon.

Pri projekte na penzión minister skonštatoval, že tento projekt sa uskutočnil na základe výzvy z roku 2009 za vlády Roberta Fica a Jána Slotu, kde boli stanovené aj podmienky. "Rozhodnutie o schválení projektu je zo 7. júna 2010, mesiac pred mojím nástupom do úradu," tvrdí Simon. Zmluva k tomuto projektu bola podľa neho následne podpísaná v júni 2011.

"Dnes platobná agentúra pripravuje oznámenie o odstúpení od tejto zmluvy," povedal minister. PPA tak podľa neho koná tak, ako má, bez akýchkoľvek pochybení. Minister dodal, že Ivan Katrinec sa zúčastnil privatizácie Motešíc v čase, keď bol vo vláde Vladimír Mečiar s Jánom Slotom. "Pripomína mi to príslovie, že z hlúpej diery len hlúpy vietor veje," povedal minister Simon k vyjadreniam na tlačovej besede SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu