Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Školenie nebude, Figeľ odvolal šéfa NDS Sitára

Alan Sitár
Alan Sitár

BRATISLAVA - Školenie manažérov v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli nebude a šéf NDS Alan Sitár končí. Minister dopravy Ján Figeľ ho dnes odvolal z funkcie. Dôvodom sú práve sporné zákazky, ktoré si objednala NDS ešte pred sprísnením pravidiel verejného obstarávania. Minister má podľa svojich slov vážne výhrady k účelnosti a výhodnosti týchto zákaziek. NDS označila obvinenia za neopodstatnené a skreslené a trvá na správnosti svojich rozhodnutí.

Figeľ odvoláva Sitára k dnešnému dňu a vedením NDS poverí člena predstavenstva, ktorý bude viesť spoločnosť až do ukončenia výberového konania.

Sitár dnes avizoval zrušenie viacerých zákaziek na služby v oblasti "vzdelávania, koučingu, mediálneho poradenstva a poradenstva." Stalo sa tak na základe pokynu ministra, aby zrušili tendre a objednávky, s výnimkou výstavby diaľnic, vyhlásené a podpísané do platnosti novely zákona o verejnom obstarávaní 1. apríla.

Premiérka Iveta Radičová už v stredu označila za "neospravedlniteľné" informácie o plytvaní s financiami v NDS, na ktoré upozornil začiatkom týždňa anonymný list. Celú záležitosť má podľa premiérky preveriť kontrola Úradu vlády.

NDS označila obvinenia za neopodstatnené a skreslené a trvá na správnosti rozhodnutí o zadaní zákaziek. Vzdelávanie a koučing zamestnancov sú podľa Sitára nevyhnutné pre dosiahnutie plánovaných cieľov.

Zákazky mali hodnotu do 30 tisíc eur, ktoré môžu byť zadané priamo bez súťaže. Pred ich zadaním robila NDS prieskum, hoci nemusela, a na základe neho vybrala dodávateľov. NDS si napríklad objednala školenie manažérov v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli mimo Bratislavy, po zverejnení kauzy ho však zrušila. Zdôvodnila to zrušením tendra na výstavbu druhej etapy diaľnice D1 Jánovce - Jablonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu