Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsko zavedie cenový strop pre väčšinu nájomných zmlúv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

VIEDEŇ - Rakúska vláda v rámci boja proti inflácii zavedie v nasledujúcich troch rokoch cenový strop na väčšinu nájmov. Opatrenia sa budú týkať približne 75 % všetkých nájomných zmlúv, oznámil v stredu vicekancelár Werner Kogler.

Cenový strop obmedzí rast nájomného na 5 % ročne. Bez jeho zavedenia by v roku 2024 na niektorých častiach realitného trhu hrozilo zvýšenie aj o 15 %, uviedol kancelár Karl Nehammer. Index spotrebiteľských cien v Rakúsku v júli medziročne vzrástol o 7 % po zvýšení o 8 % v predchádzajúcom mesiaci.

Rakúsko zavedie cenový strop
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predstavitelia vlády uviedli, že vystupňujú aj tlak na energetické spoločnosti, aby pokles cien plynu a ropy preniesli na zákazníkov. Cena diaľničnej nálepky pre osobné autá bude tiež ohraničená, rovnako ako ceny lístkov vo verejnej doprave. Vláda bude naďalej dbať na to, aby sa úľavy dostávali k ľuďom priamo a život zostal cenovo dostupným, povedal Nehammer. Celkovo by úľavy pre obyvateľov mali v rokoch 2024 až 2026 vďaka priamej pomoci a daňovým opatreniam dosiahnuť približne 40 miliárd eur.

Viac o téme: EkonomikaBývanie InfláciaCenový stropRakúskoNájomné zmluvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu