Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci upozorňujú podnikateľov na podvody s použitím umelej inteligencie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet podvodov cielených na podnikateľov s použitím umelej inteligencie a najmodernejších technológií stúpa. Medzinárodné organizované skupiny sa snažia získať finančné prostriedky vydávaním sa za vedúcich firmy prostredníctvom technológie deepfake. Informovali o tom odborníci právnickej kancelárie Taylor Wessing.

Ako deepfake sa podľa odborníkov označuje technológia, ktorá prostredníctvom umelej inteligencie dokáže výrazne upraviť video alebo hlasovú nahrávku tak, že na nich vystupuje adresátovi známa osoba. V skutočnosti však video alebo nahrávku nahral iba figurant. Existuje podozrenie, že deepfake sa používa nielen na vopred nahraté videá a hlasové záznamy, ale môže fungovať aj počas prebiehajúcej videokonferencie alebo telekonferencie.

Takýto typ podvodu môže spôsobiť veľkú škodu

"Takýto typ podvodu sa môže stať rovnako malému živnostníkovi, ako aj medzinárodnej spoločnosti. Môže spôsobiť škodu niekoľko tisíc eur alebo aj niekoľko miliónov. Len zriedkakedy sa poškodený odváži o podvode verejne hovoriť. Najčastejšie sa obáva, že bude považovaný za nekompetentného, alebo inak utrpí jeho reputácia v brandži," vysvetlil partner právnickej kancelárie Andrej Leontiev. Odborníci upozorňujú, že reakcia obete v prvých pár hodinách po tom, ako zistí, že išlo o podvod, je kľúčová. Dôležité je podľa nich obrátiť sa na advokáta, ktorý má skúsenosti s podobnými situáciami, ako aj na banku poškodeného. Následne odporúčajú kontaktovať Políciu SR a Finančnú spravodajskú jednotku (FSJ).

Odborníci upozorňujú podnikateľov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako najdôležitejšie v praxi sa podľa Leontieva ukazuje zapojenie zahraničného advokáta, ktorý nadviaže kontakt s bankou, kam peniaze smerujú skôr, ako ich uvoľní podvodníkovi. Posledným krokom je obvykle podanie trestného oznámenia v krajine, do ktorej boli peniaze poslané. "Pokiaľ bude uvedený postup úspešný, peniaze zostanú zablokované na zahraničnom účte podvodníka," doplnil Leontiev.
 

Viac o téme: UpozorneniePodnikateliaPodvodyOdborníciUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu