Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Salmanovcov podal prokurátor ďalšiu obžalobu: Obvinení z podplácania!

Na snímke obžalovaní Sergej Salmanov (prvý zľava) a Alexander Salmanov (prvý sprava). Zobraziť galériu (4)
Na snímke obžalovaní Sergej Salmanov (prvý zľava) a Alexander Salmanov (prvý sprava). (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Na ruského podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova, ktorých 28. apríla odsúdil Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne na sedem rokov, respektíve šesť rokov odňatia slobody, podal dnes prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ďalšiu obžalobu.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci obvinených S. S. a A. S. pre prečin podplácania formou spolupáchateľstva," informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. "Môžem potvrdiť, že dnes bola na ŠTS podaná obžaloba v uvedenej veci. Vec bola pridelená banskobystrickému senátu. Spis pozostáva z jedného zväzku s viac ako 700 stranami," uviedla dnes hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru predložil v tejto kauze 1. apríla na ÚŠP Generálnej prokuratúry SR návrh na podanie obžaloby za prečin podplácania spáchaný formou spolupáchateľstva. V tomto prípade v priebehu roka 2010 v Šamoríne Sergej Salmanov a Alexander Salmanov po vzájomnej dohode s Dušanom K., zamestnancom Daňového úradu v Dunajskej Strede, za prítomnosti Márie Z. sľúbili vyplatiť Dušanovi K. desať percent z celkovej sumy vyplatených nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) ako úplatok za to, že z titulu funkcie riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede zabezpečí bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty.

Na snímke obžalovaní Sergej Salmanov (prvý sprava) a Alexander Salmanov (druhý zľava).
Zobraziť galériu (4)
Na snímke obžalovaní Sergej Salmanov (prvý sprava) a Alexander Salmanov (druhý zľava).  (Zdroj: TASR)

Dušan K. na základe požiadavky Sergeja Salmanova aj konal a k vyplateniu nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty došlo za zdaňovacie obdobie september 2009 v celkovej výške 443.310,94 eura. V presne nezistený deň v lete 2010 Sergej Salmanov za prítomnosti Márie Z. odovzdal Dušanovi K. sľúbený úplatok, a to finančnú hotovosť vo výške najmenej 40.000 eur.

V utorok 28. apríla trojčlenný senát NS SR na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný decembrový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a zamietol odvolanie oboch obžalovaných. Rozsudok je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. "NS SR preskúmal napadnutý rozsudok a zistil, že odvolanie je dôvodné len zo strany prokurátora, a to vo veci skutkového zistenia. Prvostupňový súd v Pezinku vyložil logické závery a niet čo vytýkať správnosti záverom ŠTS," zdôvodnil vtedy rozhodnutie predseda senátu NS SR Peter Krajčovič. NS SR na strane druhej v utorok nevyhovel záverečnému návrhu prokurátora sprísniť dvojici tresty. Obaja odsúdení si trest odpykajú v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Sergej Salmanov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Salmanov  (Zdroj: TASR)

Dvojicu ruských podnikateľov odsúdil už 3. decembra 2014 ŠTS v Pezinku na uvedených sedem rokov, resp. šesť rokov odňatia slobody. Súd ich uznal za vinných zo zločinu podplácania formou spolupáchateľstva v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nebol právoplatný, v súdnej sieni sa vtedy voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. Prípad teda musel riešiť NS SR.

Súd v Pezinku v decembri minulého roku konštatoval, že bývalá riaditeľka daňového úradu Mária Z. uzavrela s obžalovanými dohodu. Podľa tej mala dostávať desať percent z uplatnených nadmerných odpočtov DPH, ktoré ako riaditeľka podpísala. Vyplatenie odpočtov zabezpečovala bez kontroly alebo s vopred dohodnutou kontrolou.

Alexander Salmanov
Zobraziť galériu (4)
Alexander Salmanov  (Zdroj: TASR)

V závere roku 2010 exriaditeľka spolu s podnikateľmi vypočítali výšku ročnej odmeny pre ňu v hodnote 290.000 eur. Z toho jej v kancelárii Sergeja Salmanova vyplatili v hotovosti 40.000 eur. Zvyšok mala mať uložený u podnikateľov na zhodnotenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu