Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ozbrojená lúpež či poprava kráľa mafie Sýkoru: Údajný nitriansky bos Ľuboš Ferus je na slobode

Ľuboš Ferus Zobraziť galériu (10)
Ľuboš Ferus (Zdroj: Vlado Anjel)

NITRA - Ľuboša Ferusa, ktorého považujú za bosa nitrianskeho podsvetia, prepustili z vyšetrovacej väzby. V tej bol pre lúpež, ktorej sa mal dopustiť koncom roka 2018 v Želiezovciach v okrese Levice. V utorok to potvrdila obhajkyňa obvineného Júlia Vestenická. Podľa jej slov Ferusa prepustili z Ústavu na výkon väzby v Ilave už uplynulý piatok.

Vo väzbe bol takmer sedem mesiacov. Ostáva naďalej obvinený a prípad dozoruje Okresná prokuratúra v Leviciach. Pôvodné informácie hovorili o tom, že Ferusa prepustia z väzby v utorok.

Ľuboš Ferus
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Predtým Okresný súd Levice predĺžil lehotu trvania väzby obvineného do 30. októbra tohto roka. Proti tomuto uzneseniu podal obvinený sťažnosť. „Krajský súd v Nitre napadnuté uznesenie Okresného súdu Levice zrušil a návrh okresného prokurátora zamietol, pretože neboli zistené zákonné dôvody na predĺženie lehoty väzby u obvineného,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lena Kiradžiev. 

VIDEO Veľké manévre v Bratislave, kľúčová spoveď Černáka: Takto zavraždili TOP bosa podsvetia!

Ľuboš Ferus je obvinený zo zločinu lúpeže, ktorá sa podľa polície stala v noci na 30. decembra 2018 v Želiezovciach. Obvinený mal spolu s ďalšími dvoma mužmi prepadnúť posádku taxíka a žiadať s nožom peniaze a mobil. Ferus sa obhajuje tým, že išlo o ľudí, ktorí robili výtržnosti v erotickom salóne a jeho majiteľ ho požiadal o pomoc. 

V noci zo soboty na nedeľu zablokovala na ceste taxík posádka tmavého Audi.
Zobraziť galériu (10)
V noci zo soboty na nedeľu zablokovala na ceste taxík posádka tmavého Audi.  (Zdroj: SITA/PPZ)

Veľké zviera

Ferus bol považovaný za bosa podsvetia v Nitre aj za posledného bosa starej gardy žijúceho na slobode. V minulosti stál v rozličných kauzách pred viacerými súdmi. Aktuálne spolu s ďalšími osobami čelí na Okresnom súde Bratislava I obžalobe z vraždy zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru. Najbližšie pojednávanie je naplánované na polovicu októbra tohto roka.

Ozbrojená lúpež či poprava
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vo výkone trestu odňatia slobody bol od druhej polovice mája 2013, keď bol predtým právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre na tri roky v kauze cukrovaru. Takzvaná kauza cukrovar sa ťahala od roku 1997. Z väzenia ho prepustili na začiatku októbra 2015.

Ľuboš Ferus čelil viac ráz obžalobe v kauze tzv. piťovcov 2. Vo februári 2018 ho oslobodili spod obžaloby. Jeho meno sa spomínalo aj v súvislosti s rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre a v kauze podvodu s diaľničnými nálepkami. Napokon ho súdy spod obžaloby právoplatne oslobodili. V minulosti sa pred novinármi ohradzoval pred označovaním za bosa nitrianskeho podsvetia.

Viac o téme: SlobodaĽuboš FerusVyšetrovacia väzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu