Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vladimír (22) takmer zabil Dzurindovho veľvyslanca (79): Manželka zviazaná gaťkami zasiahla

bývalý veľvyslanec SR v Maďarsku Štefan Markuš a páchateľ Vladimír Čonka Zobraziť galériu (3)
bývalý veľvyslanec SR v Maďarsku Štefan Markuš a páchateľ Vladimír Čonka (Zdroj: Foto: Polícia, Facebbok)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Policajti zadržali včera večer v Bratislave hľadaného zločinca, na ktorého bol vydaný zatykač. Vladimír Čonka s komplicmi koncom mája lúpežne prepadol herňu v Dolnom Kubíne, tento týždeň sa vlámal do domu vyľvyslanca prvej Dzurindovej vlády v Maďarsku. V noci prepadol Štefana Markuša s manželkou na chalupe v Liptovskej Porúbke, páru išlo doslova o život. Čonka už sedí v policajnej cele a hrozí mu až 12 rokov.

Manželia Markušovi oddychovali na Liptove na chalupe, keď ich v noci z utorka na stredu prepadol neznámy páchateľ. Vyliezol na strechu rodinného domu v Liptovskej Porúbke. Cez pootvorené strešné okno vošiel do spálne, kde manželia spali. Drahomíra sa zobudila na buchot a zasvietila nočnú lampu. Ostala v šoku, pretože sa pred ňou ocitol neznámy muž. Ten vzápätí manželom povedal, aby boli ticho, že sa im nič nestane a žiadal peniaze. Ženu páchateľ spútal bielizňou, na to ho Markuš kopol do brucha. "Najprv ma za to po hlave praskol tyčou, potom sa na mňa vrhol a dusil vankúšom. Som po srdcovej operácii, začalo mi byť zle. Manželka mu povedala, kde sú bankomatové karty, tak ma nechal. Inak by ma zabil," opísal desivé chvíle bývalý veľvyslanec pre denník Plus jeden deň.

 

Vladimír Čonka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PZ)
Lupič manželom zviazal ruky a z domu odcudzil hotovosť 80 eur, dva mobilné telefóny, fotoaparát a náramkové hodinky. Od spútaných manželov žiadal pod hrozbou násilia kľúče od Toyoty Avensis, tí mu ich z obavy dali. Páchateľ do auta nastúpil a ušiel. Otrasený Markuš kontaktoval mužov zákona. Podľa polície bol za prepadom agresívny Vladimír Čonka, po ktorom vyhlásili pátranie s varovaním, že môže byť ozbrojený. Pátrali aj po toyote.

 

Nebezpečného muža sa poradilo zadržať."Hľadaný bol zadržaný dňa 10. júna v popoludňajších hodinách hliadkou polície v Bratislave. Následne zadržaného muža prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Dolnom Kubíne, ktorý vedie voči menovanému trestné stíhanie pre zločin lúpeže," informovala hovorkyňa žilinských policajtov Jana Balogová.

Vyšetrovateľ zároveň podal podnet na návrh na vzatie obvineného do väzby. Rovnako sa našlo aj auto manželov, na ktorom Čonka odišiel. "Vozidlo bude po vykonaní potrebných úkonov vrátené majiteľovi," doplnila Balogová.

 

 

 

 

 

Čonku vyšetrovateľ obvinil zo zločinu lúpeže, obmedzovania osobnej slobody a porušovania domovej slobody. Po dokázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Štefan Markuš je vedec a politik. V rokoch 1998 až 2002 bol veľvyslancom SR v Maďarsku. Jeho brat je Jozef Markuš, bývalý predseda Matice Slovenskej.

Vladimír vyčíňal s komplicmi aj koncom mája

Kriminalisti v Dolnom Kubíne operatívno-pátracou činnosťou odhalili podozrivých zo zločinu lúpeže.

Vyšetrovateľ obvinil 15-ročnú dievčinu, 21-ročnú Vieru z Ružomberka a 22-ročného Vladimíra Čonku zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva. Dievčina po predchádzajúcej spoločnej dohode so spoluobvinenými, dňa 19. mája okolo pol šiestej ráno vošla do herne v Dolnom Kubíne, aby zistila, či sa tam niekto nachádza. Potom vyšla a ostatným obvineným oznámila, že v herni je len jedna zamestnankyňa. Komplici sa zamaskovali a vošli do herne. "Nožom ohrozovali obsluhu herne a žiadali od nej peniaze pod hrozbou zabitia. Tá im z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť  vo výške 480 eur," informovala Balogová. Obvinení jej zobrali aj mobilný telefón a z miesta ušli na parkovisko. Tam ich čakala mladistvá a spoločne odišli, našťastie, k zraneniu osôb nedošlo. Obvinené ženy sú stíhané na slobode.

 

Viac o téme: PrepadDomPátračkaVladimír Čonka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu